EU øker terrorberedskapen

EU-landene trapper opp sin felles kamp mot terror. I en fersk rapport forelås det felles kommunikasjonsutstyr, kommandosenter og beredskap mot biologiske våpen.

15.03.04 12:49

Ifølge Jyllandsposten vil det irske formannskapet i løpet av kort tid legge frem flere konkrete antiterror-forslag. Forslagene skulle egentlig ha blitt diskutert på et EU-toppmøte i juni, men på grunn av terrorangrepet i Madrid blir planene nå fremskyndet til et møte 25.mars.

Ikke bra nok
Allerede mandag vil en rapport som beskriver noen av problemene som må ryddes av veien før en felles front mot terror kan fungere optimalt, bli lagt frem for EU-kommisjonen i Brussel.

Rapporten er skrevet av et spesialutvalg bestående av fire medlemmer fra Europaparlamentet.

I rapporten pekes det blant annet på at EU-landene ikke vil kunne hjelpe hverandre særlig godt dersom terrorister angriper et europeisk land med for eksempel biologiske våpen.

Redningsarbeidernes telefoner og radioutstyr kan ikke brukes på tvers av landegrensene, og det er ikke planlagt noen felles koordinering for hjelpeaksjoner, heter det i rapporten.

- Det er viktig at vi vet hvem som kan bistå dersom noe går riktig galt. Det gjelder både i forhold til folk sikkerhet og infrastruktur i de enkelte landene. Mye må forbedres kraftig dersom vi skal kunne betegne sikkerhetsbredskapen som tilfredsstillende, sier Christian Rovsning som har vært med på å lage rapporten, til Danmarks Radio.

Terrorsenter
I rapporten foreslås det at det opprettes en felles kommandosentral for beredskapssituasjoner. Videre foreslås det at radioer og telefoner redningsfolkene i de ulike landene bruker, skal kunne kommunisere med hverandre. I rapporten går man også inn for at det lages et felles forsvar mot biologiske våpen.

Flere land skal ifølge Danmarks Radio være klare for å gå enda lenger i samarbeidet. Den belgiske statsministeren Guy Verhofstadt, har forelått at en felles etterretningstjeneste for EU-landene samles i et nytt senter mot terrorisme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag