RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-operasjon mot menneskesmuglere kan starte neste uke

Sist oppdatert:
EU-landene er enige om å iverksette militæroperasjonen mot menneskesmuglere i Middelhavet allerede neste uke, ifølge en EU-kilde.

– Alt er på plass slik at EUs utenriksministere kan godkjenne planene når de møtes mandag, sier en EU-diplomat til AFP.

Medlemsstatene skal ha forpliktet seg til å bidra med mange nok skip og fly til at operasjonens første fase som går ut på å samle inn etterretningsinformasjon, kan starte.

Forslaget om en militæraksjon kom i kjølvannet av at 800 mennesker omkom da en smuglerbåt sank utenfor kysten av Italia i april.

Den første fasen med informasjonsinnhenting skal etter planen bli fulgt av aktiv intervensjon mot smuglerbåter og arrestasjon av menneskesmuglere. I den tredje fasen skal dette også gjøres innenfor libysk territorialfarvann, muligens også på land.

Noen EU-land, deriblant Frankrike og Storbritannia, ønsker å sette i gang med de to siste fasene i løpet av kort tid. Andre motsetter seg direkte involvering i Libya, der rivaliserende opprørsgrupper kjemper om kontroll. For å møte disse bekymringene, har EU-landene blitt enige om at de to siste fasene kun vil iverksettes med den libyske regjeringens godkjennelse og en resolusjon i FNs sikkerhetsråd. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere