EU-parlamentet stiller ultimatum om irsk «backstop»

Belgiske Guy Verhofstadt er leder for EU-parlamentets brexitutvalg. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

Belgiske Guy Verhofstadt er leder for EU-parlamentets brexitutvalg. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

EU-parlamentet vil ikke godkjenne brexitavtalen med Storbritannia med mindre avtalens såkalte reserveløsning for Nord-Irland bevares.

24.01.19 12:27

«Utmeldingsavtalen er rimelig og kan ikke reforhandles», skriver EU-parlamentets brexitutvalg i en uttalelse.

Det gjelder spesielt avtalens kontroversielle reserveløsning for irskegrensa, ofte omtalt som en «backstop» for Nord-Irland. Uten en reserveløsning som gjelder under alle forhold, vil EU-parlamentet ikke gi sitt samtykke til avtalen, advarer brexitutvalget.

Backstopen er kun ment å tre i kraft som en siste utvei hvis ingen annen løsning kommer på plass. Hovedgrepet er at det da skal innføres en midlertidig tollunion mellom EU og Storbritannia, samtidig som Nord-Irland underlegges store deler av regelverket for det indre marked. Formålet er å garantere fri flyt av varer over grensa mellom Irland og Nord-Irland, noe som regnes som avgjørende for fredsprosessen på øya.

Men løsningen er blitt dypt kontroversiell i Storbritannia. Det skyldes frykt for at den skal kunne bli en «felle» som fanger britene i en uønsket tollunion med EU på ubestemt tid. Skeptiske røster krever derfor en absolutt grense for hvor lenge løsningen kan vare, alternativt en klausul som gjør det mulig for britene ensidig å trekke seg fra løsningen.

Storbritannias statsminister Theresa May har varslet at hun vil forsøke å ta saken opp igjen med EU.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: EU

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag