RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-skepsis og apati preger EU-valg

En uidentifisert kvinne i Warsawa avlegger sin stemme søndag.
En uidentifisert kvinne i Warsawa avlegger sin stemme søndag. Foto: Scanpix/AP Photo/Czarek Sokolowski
Lav valgdeltakelse og EU-skepsis preger valget til et utvidet EU-parlament. EU må bli flinkere til å engasjere seg i saker som angår folk, mener EU-topp.

350 millioner europeere fra 25 land hadde fra torsdag til søndag anledning til å velge 732 representanter til nytt EU-parlament, det eneste direkte valgte EU-organet.

Mens parlamentet gradvis har økt sin makt, har valgdeltakelsen jevnt og trutt gått nedover.

Spørsmålet er om valgdeltakelsen denne gang vil bli høyere enn i 1999, da bare 49,8 prosent stemte.

Foreløpige rapporter tydet på lavt oppmøte særlig i Tyskland og Frankrike, men også i nye EU-land som Polen, Tsjekkia og Ungarn.

I Polen, det største nye EU-medlemmet, oppsøkte under 6 prosent av 27 millioner velgere valglokalene de første seks timene søndag. Analytikere fryktet at valgdeltakelsen kunne bli så lav som 25 prosent, noe som vil være det dårligste oppmøtet i noe valg siden murens fall for 15 år siden.

Nye Blair-smell?
Analytikerne sier at lav valgdeltakelse kan styrke euroskeptiske grupper og opposisjonspartier.

I det nye EU-landet Tsjekkia, som stemte lørdag, ble valgdeltakelsen anslått til 29 prosent. Valgdagsmålingen ga seieren til den EU-skeptiske presidenten Vaclav Klaus’ konservative parti, mens den sosialdemokratiske statsministeren Vladimir Spidla gikk mot et ydmykende nederlag.

I Nederland, som stemte torsdag, gikk det sosialdemokratiske opposisjonspartiet fram, den kristeligdemokratiske statsministeren Jan Peter Balkenende tilbake.

I Storbritannia stålsatte både Tony Blairs regjeringsparti Labour og det konservative opposisjonspartiet seg før valgresultatene ble presentert. Målinger tydet på et brakvalg for det konservative uavhengighetspartiet UKIP, som vil melde Storbritannia ut av EU.

Zapatero fram
Mens det var ventet at velgerne straffet både Tony Blair og Italias statsminister Silvio Berlusconi for støtten til USA i Irak, lå de spanske sosialdemokratene an til å styrke sin stilling i EU-parlamentet. Nyvalgt statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero ventet et klapp på skulderen etter beslutningen om å trekke spanske styrker ut av Irak.

Både den tyske og franske statsministeren fryktet dårlige valgresultater av andre grunner: lav økonomisk vekst og høy arbeidsledighet.

- Vanskelig situasjon
Den lave interessen for valget til EUs eneste folkevalgte organ bekymrer politikerne i Brussel.

EUs mektige handelskommissær Pascal Lamy sier til Berliner Zeitung at EU er i en «vanskelig situasjon» økonomisk og politisk, og at det må tas tydelige grep i Brussel.

- Det må formuleres en agenda som fokuserer på hva som virkelig opptar folk: jobber, sikkerhet og Europas rolle i verden, sier franskmannen.

Han sier det er særlig viktig at EU utformer en felles industripolitikk.

- Velgernes mangel på interesse tyder på en mangel på dynamikk i Europa, mener Lamy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere