*Nettavisen* Nyheter.

EU stiller 6900 soldater

EU har lovt å stille med 6900 soldater til FNs Libanon-styrke, og vil dermed bidra med over halvparten av styrkebidraget.

25.08.06 19:51

Styrkebidragene så langt

Italia: Opptil 3000 soldater
Frankrike: 2000 soldater
Finland: Opptil 250 soldater
Tyskland: Ingen soldater, men patruljefartøy
Nederland: Ingen soldater, men et patruljefartøy
Spania: 700-1000 soldater
Polen: 500 soldater
Belgia: 400 mineryddere
Bulgaria: Ønsker å sende styrker, men har ikke oppgitt tall
Tyrkia: Vil sende, men uvisst antall
Bangladesh: 1600-2000 soldater
Indonesia: Om lag 1000 soldater
Malaysia: 1000 soldater
USA: Sender ikke soldater, men tilbyr å bistå med logistikk.

Det kom frem da representanter fra EU og FN møttes i Brussel fredag. FNs generalsekretær Kofi Annan sier partene har blitt enige om at EU skal bidra med godt over halvparten av de 15.000 soldatene som styrken skal bestå av.

- Europa bidrar med ryggraden i denne styrken. Nå kan vi starte arbeidet med å sette opp en robust og troverdig styrke, sier Annan ifølge AP.

Kofi Annan sier han har spurt Frankrike, som torsdag økte sitt bidrag til 2000 mann, om å lede styrken frem til februar 2007.

EU-landene ser ut til å ha kommet seg over sin skepsis til oppdraget i Libanon. Frankrike har tydelig vist at de har vært skeptiske, men på torsdag snudde de, og leder nå med det største antallet soldater til styrken. Samtidig har også Italia sagt at de kan bidra med 2000 soldater.

Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy sa at Annan har gitt garantier for sikkerheten til de europeiske troppene, og for at engasjementsreglementet blir vidt nok til at man kan avvæpne styrker som befinner seg i buffersonen man har satt opp.

- Vi tror den beste løsningen for å avvæpne Hizbollah er å sette opp en eksklusjonssone, der den tilbaketrukne israelske hæren står på den ene siden, og den libanesiske hæren på den andre. I mellom skal vi stå, sier han.

Annan har sagt at FN har fått sikre lovnader fra Malaysia, Indonesia og Bangladesh, og Tyrkia er i forhandliner. Samtidig har Israel gjort det klart at de vil ha store problemer med å akseptere at land som ikke anerkjenner staten Israel, som Malaysia og Indonesia, skal delta i FN-styrken.

FN sjef for utenrikspolitikk, Javier Solana, oppfordret Israel til å løfte blokaden av Libanon, både til havs og i lufta. Israel har allerede svart positivt på oppfordringen, men sier det fordrer at både FN og Libanons hær er på plass før dette skjer.

Annan sa at FN skal etablere seg langs grensen mellom Libanon og Syria for å forhindre at våpenleveranser når Hizbollah, men bare hvis den libanesiske regjeringen ber om slik hjelp. Libanon har verken spurt etter, eller benektet at de vil etterspørre slik hjelp. Syrias president Bashar Assad har protestert høylytt mot en slik plan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.