*Nettavisen* Nyheter.

EU støtter Spania i trålersaken

Norge står på sitt etter at Spania satte trålersaken på dagsorden i EU mandag. Men Spania får støtte fra EU.

22.11.05 20:19

I dag ble trålersaken storpolitikk. Spania satte den på dagsorden på ministermøtet i Brussel, og fikk ifølge EU-kommisjonens talskvinne for fiskerispørsmål støtte for sin kritikk av Norge.

- I mangel av en avtale mellom partene, er situasjonen klar: Hjemlandet til fartøyet må informeres. Det er dette landets ansvar å ta fartøyet i arrest, følge opp saken og gi bøter hvis det påvises overtredelser, sier pressetalskvinne Mireille Thom til TV 2 Nyhetene.

- Spansk syn Ikke styrket
Denne beskjeden har gitt utenriksminister Jonas Gahr Støre litt å tygge på også på hans andre dag av Brussel-besøket.

- Jeg synes ikke det spanske synet blir betraktelig styrket i mine ører i forhold til bildene vi har fra Barentshavet. Dette er ikke tiden for å si at det er på tide å lempe på kontrollen og slippe båter etter å ha tatt dem på fersk gjerning. Jeg har til gode å høre at spanjolene fremfører det synspunktet, og jeg tror det ikke før jeg får høre det selv, sier Gahr Støre til TV 2.

Positiv til samtaler
Utenriksministeren stiller seg positiv til samtaler med EU om denne saken, men har ingen planer om å skifte praksis. Norge mener vi har folkeretten på vår side.

EU kommer til å ta kontakt med Norge for å få til en avtale som regulerer den norske kontrollvirksomheten i den omstridte Svalbard-regionen. Med andre ord: EU ønsker ikke at Norge skal foreta denne typen arrestasjoner.

Kompromiss-sone
Svalbard-sonen har alltid vært preget av kompromisser, ifølge seniorforsker Olav Schram Stokke ved Fridtjof Nansens institutt.

- Norge har holdt tilbake i forhold til det som var det opprinnelige standpunktet: Å opprette en full økonomisk sone rundt Svalbard. I fiskevernsonen skal reglene for det første håndheves på en ikke-diskriminerende måte, og for det andre har Norge i praksis iverksatt disse reglene litt mer lempelig enn i norsk økonomisk sone. Her ligger det i utgangspunktet en imøtekommelse fra norsk side mot den mangel på formell anerkjennelse fra en del land som fisker i dette området, sier forskeren.

Schram Stokke mener det er uklart hva EU ønsker å oppnå i denne saken.

- Spanske myndigheter og EU opererer med et skille mellom regulering og håndheving av reglene, og det er et veldig uvanlig skille i folkeretten. Jeg vil betvile sterkt at den meldingen som nå gikk ut fra kommisjonen har vært gjennom en grundig juridisk behandling fra EUs side, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.