RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU vant stålseier over USA

Sist oppdatert:
EU tok en viktig seier i en bitter handelskonflikt med USA da WTO mandag avgjorde at USA ikke har lov til å fortolle importert stål for å beskytte sin egen industri.

WTOs høyeste domsutvalg mener USAs importtoll på stål er i strid med internasjonale handelsregler, melder NTB-AFP-Reuters. Vedtaket i handelsorganisasjonens tvisteløsningspanel kan ikke ankes.

USA innførte i mars 2002 importavgifter på mellom 8 og 30 prosent for å beskytte den amerikanske stålindustrien mot utenlandske konkurrenter.

Med avgjørelsen i hånden krever nå både Norge, EU og en rekke andre land at USA fjerner avgiftene.

Amerikanske myndigheter uttrykte straks misnøye med avgjørelsen.

EU slår tilbake

EU-kommisjonen har laget en liste over amerikanske varer til en samlet årlig verdi av 15,7 milliarder kroner som kan bli utsatt for motreaksjoner fra EU dersom ikke USAs president George W. Bush raskt fjerner importavgiftene. Motorsykler fra Harley Davidson, sitrusfrukter og tekstiler er noen av de varene som kan bli utsatt for mottiltak.

Listen skal være utarbeidet spesielt med tanke på å ramme de amerikanske delstatene hvor Bush er helt avhengig av støtte for å bli gjenvalgt under presidentvalget neste høst, skriver BBC på sine nettsider.

USA var naturlig nok skuffet over avgjørelsen fra ankepanelet i WTO, og i en uttalelse fra handelsmyndighetene i Washington heter det at USA er uenig i beslutningen. USA varslet også at landet møysommelig vil gå gjennom WTO-vedtaket.

Amerikanske myndigheter mente da importavgiftene ble innført av det bare dreide seg om et midlertidig tiltak, og at tollen derfor er i samsvar med WTOs regler.

Stålkonflikten er en av en rekke omfattende handelskonflikter mellom USA og EU, og den bidrar til å forsure stemningen i forbindelse med det arbeidet som pågår for å få en ny WTO-avtale på plass etter at forhandlingene i Cancun tidligere i høst ble avbrutt.

-Reglene virker

Like etter rykket både EU og sju andre land, Norge, Japan, Brasil, Kina og Sør-Korea, New Zealand og Sveits, ut med krav om at USA umiddelbart opphever restriksjonene på importert stål.

Ekstratollen vil kunne omfatte enkelte stålprodukter, klær, vin, tobakk, epler, samt sports- og jaktvåpen, og at den kan bli innført i løpet av desember, ifølge en pressemelding fra det norske utenriksdepartementet.

-Utenriksministeren forventer at USA umiddelbart opphever tiltakene mot norsk eksport, skriver Jan Petersen (H) i uttalelsen.

-Dette viser også klart at det multilaterale regelverket for internasjonal handel virker etter sin hensikt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere