Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU varsler nye lisenser til fangst av snøkrabbe

EU mener europeiske fartøyer har rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer. Det avvises av Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EU mener europeiske fartøyer har rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer. Det avvises av Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
EU-kommisjonen foreslår at europeiske fartøyer også i 2019 skal få tillatelse til å fange snøkrabbe utenfor Svalbard. Norge har nektet å godta lisensene.

EU-kommisjonen la onsdag fram et forslag om å gi snøkrabbelisens til 20 fartøyer i 2019. Det er samme antall som i 2017 og 2018.

Elleve av lisensene skal gå til Latvia, mens resten skal fordeles mellom Litauen, Polen, Estland og Spania.

Norge nekter europeiske fiskere å fange snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard og har ikke godtatt de europeiske lisensene.

Saken ble satt på spissen for alvor i januar i fjor. Da ble den latviske båten Senator ble tatt i arrest for ulovlig fangst av snøkrabbe på den såkalte Sentralbanken utenfor Svalbard. Senator hadde med seg lisens fra EU, men ble likevel ilagt millionbot. Saken er nå til behandling i Høyesterett.

Da EU i desember i fjor vedtok nye fangstlisenser for 2018, reagerte Norge ved å bryte de pågående forhandlingene med EU-kommisjonen om en løsning på konflikten.

Bakteppet er uenighet om tolkning av Svalbardtraktaten. EU mener traktaten gir europeiske fartøyer rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer. Norge mener derimot at traktaten ikke gjelder for bunndyr som snøkrabbe.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!