RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-velgere ga lederne juling

Sist oppdatert:
EUs toppledere Gerhard Schröder, Jacques Chirac og Tony Blair opplevde alle tilbakeslag i valget til nytt EU-parlament, som ble preget av rekordlav deltakelse.

Ifølge en Gallup-måling brukte bare 44,6 prosent av 350 millioner europeere stemmeretten. Det er den laveste deltakelsen siden direkte EU-valg ble innført i 1979.

Mens 47,7 prosent av velgerne i de gamle 15 EU-medlemmene brukte stemmeretten, deltok bare 28,7 prosent i de 10 nye medlemslandene, ifølge Gallup.

Parlamentsvalget ble dominert av at velgerne benyttet sjansen til å si sin mening om nasjonale spørsmål, ikke europeisk politikk.

Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröders sosialdemokratiske parti lå an til å gjøre et historisk dårlig valg.

Ifølge valgdagsmålinger stemte bare 23 prosent på Schröders SPD. Det er partiets dårligste valgresultatet siden krigen, og tolkes som en rungende protest mot lav økonomisk vekst og høy arbeidsledighet i EUs folkerikeste stat.

Det er en fattig trøst at SPDs koalisjonspartner De grønne økte oppslutningen fra 6,4 til 10,5 prosent. Hele 46,5 prosent av velgerne stemte på det kristeligdemokratiske CDU/CSU, ifølge TV-kanalen ARD.

Chirac skuffet

Også Frankrikes president Jacques Chirac ble rammet av velgernes protest mot høy arbeidsledighet og upopulære offentlige kostnadskutt.

Ifølge valgdagsmålingen oppnådde Chiracs konservative UMP-parti 16,5 prosent av stemmene, mot 30 prosent for sosialistene.

Dette er det andre valgnederlaget Chirac og hans statsminister Jean-Pierre Raffarin har lidd i Frankrike på tre måneder.

Le Pens ytre høyreparti Front National lå samtidig an til nesten en fordobling, fra 5,7 til 10 prosent.

Ny Blair-smell

Heller ikke britenes statsminister Tony Blair hadde noen hyggelig valgvake.

Det britiske uavhengighetspartiet UKIP gjorde dramatiske innhogg i velgermassen til både Labour og det konservative partiet, ifølge valgdagsmålinger.

Ifølge Sky News ligger UKIP, som vil melde Storbritannia ut av EU, an til å få 18 prosent av stemmene.

Blairs regjeringsparti Labour lå an til å få 22 prosent av stemmene, mot 28 prosent i forrige valg. Analytikerne er enige om at velgerne nå tukter Blair for hans upopulære støtte til krigen i Irak.

Det største offeret for UKIPs fremmarsj er likevel ikke Blair, men det konservative partiet. Toryenes oppslutning lå an til å rase fra 36 til 22 prosent, ifølge Sky News.

Svakt i Polen

Målinger søndag anslo at sentrum-høyregruppen vil beholde flertallet i parlamentet, med sosialdemokratene som nest største gruppe.

Den svake valgdeltakelsen i de nye medlemsstatene, mange av dem gamle kommunistland, utløste bekymring i EU-hovedstedene søndag.

EU-parlamentet er EUs eneste folkevalgte organ.

I Polen, det største nye EU-medlemmet, oppsøkte under 6 prosent av 27 millioner velgere valglokalene de første seks timene. Analytikere fryktet at valgdeltakelsen kunne bli så lav som 25 prosent, noe som vil være det dårligste oppmøtet i noe valg i Polen siden murens fall for 15 år siden.

Selvransakelse

Selvransakelsen var i gang blant EU-topper i Brussel søndag. EUs mektige handelskommissær Pascal Lamy fastslo at EU er i en "vanskelig situasjon" både politisk og økonomisk.

–Det må formuleres en agenda som fokuserer på hva som virkelig opptar folk: jobber, sikkerhet og Europas rolle i verden, sier han til Berliner Zeitung

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere