RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/SCANPIX

EU-vennlige vinner valget i Serbia

Sist oppdatert:
Men nasjonalistene vil ikke innrømme nederlaget.

Den EU-vennlige presidenten Boris Tadic erklærte valgseier etter søndagens valg på nasjonalforsamling i Serbia. Men nasjonalistene utfordret umiddelbart resultatet, melder Reuters.

- Serbere har uten tvil staket ut en europeisk kurs for Serbia, sa Tadic til sine tilhengere i hovedkvarterer til Det demokratiske partiet. Han la til at en regjering med deltakelse fra nasjonalistene var uakseptabelt.

Tomislav Nikolic som leder det nasjonalistiske Serbias radikale parti var raskt ute med å utfordre Tadic.

- Det er helt klart muligheter for en koallisjon hvor Det demokratiske partiet ikke er med, sa Tadic, og advarte mot å utelukke et samarbeid mellom de nasjonalistiske partiene.

Deltakelsen var ifølge den uavhengige valgovervåkingsorganisasjonen, CESID, på 60,7 prosent.

Ikke flertall
Resultatene søndag kveld viste at Boris Tadics koalisjonspartnere hadde fått flest stemmer. Det demokratiske partiet til Tadic og deres to allierte småpartier hadde fått 39 prosent av stemmene.

Koalisjonens motstandere, Serbias radikale parti, har fått 28,9 prosent av stemmene.

- Dette er en stor seier. Det viser at serberne ønsker et europeisk Serbia, sa forsvarsminister Dragan Sutanovac umiddelbart etter resultatene var kjent.

Artikkelen fortsetter under bildet

Likevel er det ingen som lå an til rent flertall, og søndag kveld var det uklart om Tadics ene samarbeidsparti kom seg over sperregrensen på fem prosent. Nikolic har potensielle samarbeidspartnere i Sosialistpartiet til avdøde Slobodan Milosevic og Serbias Demokratiske parti, som ledes av nasjonalisten Vojislav Kostunica.

Andre valg på ett år
I ti måneder ledet Boris Tadic fra Det demokratiske partiet en koalisjonsregjering som skulle hjelpe Serbia til å ta de første skrittene mot Europa. Denne koalisjonen kollapset, og førte til at serberne måtte gå til valgurnene for andre gang på under et år.

Valget var imidlertid det samme: Boris Tadic europavennlige linje eller Tomislav Nikolic, lederen av Serbias radikale parti, nasjonalistiske linje.

Det serbiske valget har også blitt sett på som en folkeavstemning om serbernes framitidige forhold til EU. Slovenias utenriksminister Dimitrij Rupel, som for tiden har formannskapet i EU, er svært fornøyd med resultatet.

- Den EU-vennlige blokken i Serbia har vunnet, og dette var også EUs målsetting. Dette fører Serbia nærmere et EU-medlemskap, sier Rupel til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere