EU vil hjelpe tyrkisk-kypriotene

EU vurderer å lette tyrkisk-kypriotenes økonomiske isolasjon etter at gresk-kypriotene i helga sa nei til gjenforening av Kypros.

26.04.04 08:26

Et solid flertall (64,9 prosent) av tyrkisk-kypriotene sa ja til FN-planen for en gjenforening av Kypros. Men et overveldende flertall av gresk-kypriotene (75,8 prosent) stemte nei.

Under et todagers møte i Luxemburg skal EUs utenriksministere diskutere tiltak som skal belønne tyrkisk-kypriotene for at de stemte ja til generalsekretær Kofi Annans plan, melder BBC.

Resultatet av folkeavstemningen blir at gresk-kypriotene i sør blir EU-medlemmer 1. mai, mens tyrkisk-kypriotene blir stående utenfor.

Noe av den økonomiske støtten EU hadde planlagt skulle gå til en gjennomføring av gjenforeningen, bli gitt til tyrkisk-kypriotene selv om planen ble nedstemt, melder BBC.

Mer om EU:

Klikk her for interaktivt kart
EUs historie
Slik fattes vedtak i EU

Institusjoner:
Europaparlamentet
Europakommisjonen
Ministerrådet (Unionsrådet)
Det europeiske råd
EF-domstolen

Mot anerkjennelse
Ifølge kommentarer fra de ansvarlige både i EU og USA, kan boikotten av turisme til det nordlige Kypros komme til å bli brutt allerede i sommer, samtidig som den internasjonale flyplassen i Famagusta i nord åpnes igjen.

Tyrkisk-kypriotene ønsker å kunne eksportere sine varer direkte til Europa, og at direkte-flygingene til nord gjenopptas umiddelbart.

EU-tjenestemenn i Brussel sa søndag at de vil vurdere alt unntatt en politisk anerkjennelse av den tyrkisk-kypriotiske delen av øya.

Flere analytikere tror imidlertid neste skritt er diplomatisk anerkjennelse, og at det trolig skapes et Sør-Kypros og et Nord-Kypros.

Engelskspråklige Cyprus Mail frykter at land som står Tyrkia nær vil bryte isen og at andre land følger etter. Selv ikke den gresk-kypriotiske statens EU-medlemskap fra 1. mai kan stanse utviklingen, mener observatører.

Vil hjelpe nord
Den kypriotiske presidenten Tassos Papadopoulos sier regjeringen vil sørge for at den tyrkisk-kypriotiske delen også nyter godt av EU-medlemskapet.

- Greskkypriotene vender ikke sine tyrkisk-kypriotiske landsmenn ryggen. Tvert imot vil vi arbeide for en løsning som tilfredsstiller begge samfunn, sa Papadopoulos søndag.

Men på spørsmål om Kypros vil legge ned veto mot en heving av sanksjonene mot nord, svarer presidenten:

- Det kan aldri bli snakk om en anerkjennelse, men vi er åpne for (å diskutere) alt annet.

(NTB-TT)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag