*Nettavisen* Nyheter.

EU vil presse Tyrkia til å ta tilbake migranter

Trengsel for å få tak i brensel utenfor Idomeni på grensa mellom Hellas og Makedonia 6 mars, der tusenvis av migranter og flyktninger er strandet. Foto: Dimitar Dilkoff (AFP)

På sitt toppmøte i Brussel mandag vil de 28 statssjefene også drøfte hvordan de skal få sperret Balkan-ruta.

06.03.16 20:10

BRUSSEL (NTB-AFP-AP): EU-lederne vil mandag forsøke å overtale Tyrkia til å bremse flyktningstrømmen over Egeerhavet og ta tilbake tusener av migranter som ikke vil få asyl.

Les også: NATO utvider oppdraget i Egeerhavet

På sitt toppmøte i Brussel mandag vil de 28 statssjefene også drøfte hvordan de skal få sperret Balkan-ruta for asylsøkerne og hvordan de kan øke hjelpen til Hellas, der minst 30.000 flyktninger nå har hopet seg opp.

Før møtet mandag skal EU-president Donald Tusk og Nederlands statsminister Mark Rutte ha et eget lunsjmøte med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu, etter Davutoglus møte med Tysklands statsminister Angela Merkel søndag kveld.

Som for å demonstrere situasjonens alvor druknet minst 25 migranter da en båt forliste mellom Tyrkia og Hellas søndag. Ifølge EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos ventes opp til 100.000 nye migranter til Hellas innen slutten av mars.

Rask opphopning

På toppen av den kontinuerlige tilstrømningen fra Tyrkia skyldes den raske oppsamlingen av migranter i Hellas at Makedonia den siste uka har strammet kraftig inn på hvor mange migranter de vil slippe gjennom.

Lørdag fikk bare 240 lov å krysse grensa, mens nærmere 14.000 nå sitter fast i leirer i grensebyen Idomeni og presser på for å komme videre i retning Tyskland.

Makedonia slipper bare gjennom flyktninger fra Syria og Irak, og bare hvis de har de riktige dokumentene. I tillegg har makedonerne også begynt å avvise syrere som kommer fra byer Makedonia anser for ikke å være krigsskueplasser.

Humanitær krise

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR advarer mot en humanitær krise ved grenseovergangen. UNHCRs representant Babar Baloch sier at 55 prosent av migrantene er kvinner og barn, og at mange sover ute i kulda på sølete jorder.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier at han på toppmøtet vil kreve at andre land tar inn flere av flyktningene, og at det innføres sanksjoner mot EU-medlemmer som nekter å respektere EU-vedtak, som fordelingsavtalen om flyktninger.

Hittil er bare rundt 600 flyktninger fordelt av de 160.000 EU ble enig om å avlaste Hellas og Italia for.

Østerrikes statsminister Werner Faymann krever på sin side at Tyskland fastsetter et klart øverste tak på flyktninger de vil ta imot for å bidra til å bremse tilstrømningen. Østerrike er blitt sterkt kritisert for selv å ha satt et tak på asylsøkere.

Avhengig av Tyrkia

I invitasjonen til toppmøtet sier Tusk at et vellykket resultat er avhengig av at Tyrkia tar tilbake store antall migranter som ikke ligger an til å få asylsøknaden sin godtatt.

Ifølge en rapport fra EU-kommisjonen har Tyrkia bremset strømmen noe, men med 2.000 migranter per dag er tallet fortsatt altfor høyt, særlig siden det er vinter.

EU vil be Tyrkia inngå tilbakesendingsavtaler med landene som de økonomiske migrantene kommer fra, og til gjengjeld vil EU love å hente flere kvoteflyktninger fra Tyrkias overfylte leirer med 2,7 millioner syriske flyktninger.

Ifølge EU-planen skal Tyrkia få tre milliarder euro til bistand til flyktninger på tyrkisk jord, mens Tyrkia må forplikte seg til å slå ned på menneskesmuglere.

Det åpnes også for visumfri reise for tyrkere til Schengen-området og nye forhandlinger om EU-medlemskap.

Men samtidig som EU trygler Tyrkia om bedre samarbeid for å stanse migrantene, vokser EUs kritikk mot nye brudd på menneskerettighetene og ytringsfriheten i landet. I helgen tok myndighetene kontroll over en opposisjonsavis, og EU gjorde det klart at pressefriheten må respekteres om Tyrkia skal ha håp om å bli med i EU. (©NTB)

Les også: Nato utvider oppdraget i Egeerhavet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag