Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eurogruppen ble ikke enig om Hellas-løsning

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis sier han har lagt fram nye forslag for eurogruppen. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
Hellas' finansminister Yanis Varoufakis sier han har lagt fram nye forslag for eurogruppen. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Kostas Tsironis
Sist oppdatert:
Møtet mellom finansministrene i eurosonen ble avsluttet uten en ny avtale for å håndtere den greske gjeldskrisen.

Ministrene hadde bare sittet en time i forhandlinger da møtet ble avsluttet torsdag kveld.

«Ingen avtale i eurogruppen. Sterkt signal til Hellas om å engasjere seg seriøst i forhandlingene», skrev EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis på Twitter.

En kilde nær forhandlingene kaller møtet «tragisk» og sier det ikke engang kom en forespørsel om å forlenge den greske låneavtalen med kreditorene som går ut ved månedsskiftet.

– Nytt forslag

Ved månedsskiftet er det også siste frist for Hellas til å betale inn 1,6 milliarder euro i renter og avdrag på et lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) – penger landet ikke har.

Hellas og kreditorene i EU har i flere måneder prøvd å bli enige om vilkårene for en utbetaling av 7,2 milliarder euro. Grekerne har så langt nektet å gå med på kravene om harde reformer og innstramminger.

Etter møtet torsdag uttalte Hellas' finansminister Yanis Varoufakis at han har lagt fram et nytt forslag for landets internasjonale kreditorer som han håper kan få slutt på krisen.

– Vi sendte en kraftfull melding til EU med et komplett forslag, sa han.

– Dessverre valgte presidenten i eurogruppen å konsentrere seg om den greske sidens ansvar og ikke ansvaret til alle partene, la han til.

Varsler ekstraordinært møte

IMF-leder Christine Lagarde virket ikke å være overbevist over de greske forslaget da hun uttalte seg etter møtet.

– Vi må ha en dialog med den greske regjeringen. Men vi kan bare ha en dialog dersom det er voksne mennesker til stede, sa hun på en pressekonferanse.

Hun fortsatte med å si at kreditorene fortsatt venter på troverdige reformforslag fra den greske regjeringen.

Lederen for eurogruppen, Jan Dijsselbloem, beklaget at partene ikke var kommet til enighet om en avtale.

– Slik det ser ut i dag er det fortsatt mulig å bli enig om en avtale og forlenge låneprogrammet før slutten av måneden. Slik det er nå kan vi ikke inngå en troverdig avtale, sa han.

Ekstraordinært toppmøte

Kort tid etter at det ble klart at det ikke kom noen ny avtale fra eurogruppens møte, kalte EU-president Donald Tusk inn eurolandenes regjeringssjefer til toppmøte mandag ettermiddag.

– Det er tid for å diskutere situasjonen i Hellas på det høyeste politiske nivået, sier Tusk i en uttalelse.

Ifølge den tyske avisen Die Zeit vurderer Hellas' kreditorer å tilby grekerne å forlenge det nåværende kriseprogrammet til slutten av året, men uten at IMF deltar.

Den tyske avisen skriver at de 10 milliardene euro som gjenstår i programmet som skal gi de greske bankene ny kapital, skal brukes til å gjøre opp gjelden med IMF og Den europeiske sentralbanken (ESB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!