RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Europarådet dropper kritikk av Liechtenstein

Sist oppdatert:
Europarådet vil likevel ikke sette fyrstedømmet Liechtenstein under særskilt observasjon, etter at fyrsten i fjor styrket sin personlige makt i landet

Liechtenstein møtte sterk kritikk i Europarådet etter at fyrst Hans Adam i fjor gjennomførte konstitusjonelle reformer som sørget for at fyrsten og hans familie nå har en mye sterkere kontroll over landets nasjonalforsamling, regjering og domstoler enn tidligere.

Europarådet fordømte utvidelsen av fyrstefamiliens makt i det lille fjellandet, som ligger mellom Sveits og Østerrike, og kalte endringene «et stort tilbakeskritt».

Fyrst Hans Adam truet med å trekke landet ut av Europarådet hvis rådet forsøkte å tvinge gjennom en endring av konstitusjonen.

Mandag avgjorde Europarådet at Liechtenstein ikke skal settes under observasjon, med 71 mot 28 stemmer, melder AFP. Rådet vil imidlertid forsøke å få i stand en dialog med landets myndigheter for å forsikre seg om at konstitusjonen praktiseres på en måte som er forenelig med Europarådets standarder.

Europarådet fungerer som en europeisk vaktbikkje, som kontrollerer at de 45 medlemslandene lever opp til europeiske normer for demokrati og menneskerettigheter.

Liechtenstein har vært medlem i Europarådet siden 1978. Fyrst Hans Adams familie har styrt fyrstedømmet, som er 160 kvadratkilometer stort (omtrent en tredjedel av Oslo kommune), i nesten 300 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere