Europas jøder frykter angrep

Foto: (Reuters Television)

Grusomme scener utspant seg da to synagoger i Istanbul ble angrepet av selvmordsbombere lørdag morgen. Jødiske samfunn i Europas storbyer frykter nye angrep.

15.11.03 17:16

Minst 20 personer ble drept og over 250 såret da angriperne kjørte biler fulle av sprengstoff inntil de to synagogene. Med få minutters mellomrom ble eksplosivene utløst, muligens ved hjelp av fjernkontroll, ifølge tjenestemenn.

Verst gikk det utover synagogen Neve Shalom i bydelen Beyoglu, Tyrkias største synagoge. Bygningsrester og kroppsdeler lå strødd utover den smale gaten i den historiske bydelen. Noen av de drepte befant seg hele 30 meter unna der bomben gikk av, og lik ble dekket til med aviser i påvente av å bli fjernet.

Krigssone

Synagogens fasade ble fullstendig ødelagt, og området så ut som en krigssone, ifølge vitner. I nabogatene ble både vinduer og butikkskilt knust av det kraftige trykket, og lyden var så høy at et vitne mente at den kunne føre til hørselstap.

Om lag 300 personer var samlet i de to synagogene for å feire sabbaten da angrepene fant sted, ifølge en talsmann for den jødiske menigheten.

I Beth Israel-synagogen ble fire personer drept og 60 såret. To av de drepte var sikkerhetsvakter. De andre ofrene befant seg i Neve Shalom.

Synagogen ble også angrepet i 1986. Da ble 21 personer drept av det man mistenker var ytterliggående palestinere.

Det jødisk-tyrkiske samfunnet ble etablert for om lag 500 år siden etter at jødene ble utvist fra Spania. Mange av Istanbuls 27.000 jøder snakker fortsatt spansk.

Paven og EU fordømte

Angrepene ble lørdag kraftig fordømt av en rekke land, samt paven. EU-kommisjonens leder Romano Prodi valgte å besøke en synagoge i Milano for å kondolere på vegne av "hele EU".

–Det finnes ikke et Europa uten toleranse, og disse episodene er i strid med vår europeiske natur. Jeg er redd for at vi ikke bruker like mye energi på å elske som terroristene bruker på å hate. Gammel frykt i Europa kan komme tilbake, advarte Prodi.

Også utenriksminister Jan Petersen fordømmer terrorangrepene på det sterkeste:

-Jeg er dypt sjokkert over bombeangrepene mot to synagoger i Istanbul. Slike angrep er forkastelige, uttaler Petersen i en pressemelding.

Internasjonale bånd?

Utenriksminister Abdullah Gül sa lørdag at angrepet trolig ble utført av terrorister med internasjonale forbindelser.

-Disse angrepene vil ikke påvirke vår politikk. Vi vil fortsette vår kamp mot terror med sterk overbevisning, sa Gül.

Ifølge det offisielle tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia har den fundamentalistiske islamistiske gruppen IBDA/C påtatt seg ansvaret for angrepene. En uidentifisert person hevdet dette i en telefon til Anatolia.

-Målet med angrepene er å stanse undertrykkelsen av muslimene. Våre aksjoner vil fortsette, sa innringeren.

Tyrkia er Israels eneste allierte i regionen. I 1996 undertegnet det muslimske landet en militær samarbeidsavtale med Israel. Tyrkia har også samarbeidet med USA om Irak-krigen, men unnlot til slutt å sende soldater til Irak etter sterkt press fra Det irakiske styringsrådet, som ikke vil at naboland blander seg inn i irakiske saker.

Skole påtent i Paris

I europeiske storbyer frykter jødiske menigheter for at det kommer nye angrep. I Paris ble en jødisk skole trolig påtent tidlig lørdag morgen. Skolen ble sterkt ødelagt, men ingen personer kom til skade.

-Dette har tydelig sammenheng med rasisme og antisemittisme, sa innenriksminister Nicolas Sarkozy, som kom til stedet samme dag.

I Stockholm frykter lederen for den jødiske menigheten for framtiden:

-Nå kommer det nærmere. Vi har fått indikasjoner på at noe kan hende i Sverige, sier Lena Posner-Körösi til nyhetsbyrået TT.

Tidligere fryktet man først og fremst rasistiske og høyreekstreme grupper, men den siste tiden har trusselbildet endret seg:

-Det blir stadig oftere muslimske religiøse fanatiske grupper. De er en minoritet, det vet jeg, men de ødelegger så utrolig mye, sier Posner-Körösi.

Politiet i Oslo har i lang tid hatt skjerpet kontroll rundt synagogen i byen, og lørdag formiddag sto det som vanlig en politibil parkert i området. Ifølge politiinspektør Tore Risberget i Politiets sikkerhetstjeneste er det imidlertid ikke nødvendig å skjerpe sikkerheten etter hendelsen i Istanbul:

-Sikkerheten er tilstrekkelig i forhold til det trusselbildet vi har nå, sier Risberget til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.