*Nettavisen* Nyheter.

Europas mann i al-Qaida

Dobbeltagenten Omar Nasiri forteller fra innsiden av terrorbevegelsen i ny bok.

23.11.06 07:03

I sju år, fra midten av 90-tallet til kort tid før 11. september 2001 var marokkaneren «Omar Nasiri» en del av det internasjonale jihadistmiljøet. Torsdag kommer boken hans «Mitt liv med al-Qaida – en spions historie» ut på norsk.

Nasiri hevder han har trent i terrorleirene i Afghanistan og møtt noen av verdens mest ettersøkte terrorister. Senere, i Storbritannia, formidlet han beskjeder mellom disse menneskene og militante religiøse ledere i London.

Hele tiden var han, etter eget utsagn, agent for fransk, britisk og tysk etterretning.

Han har nå skrevet memoarene om sitt dobbeltliv, og lever under dekning i Tyskland.

«I Belgia har jeg bodd sammen med medlemmer av Al-Qaida i flere år, selv om de ennå ikke kalte seg det. Jeg kjøpte våpen til dem, som de sendte til mottakere over hele verden. Jeg fraktet eksplosiver for dem til Afrika, der de ble brukt i borgerkrigen i Algerie. Jeg sendte ut nyhetsbrev for dem. Jeg kjente de øverste lederne deres i Europa.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Odd ANDERSEN

- Ikke løgn
- Folk som leser boken kan sikkert konkludere med at jeg enten må være en patologisk løgner eller en kynisk spekulant, sier Nasiri til The New York Times.

- Jeg er ingen av delene. Det er ingen forskjell på meg og enhver annen muslim.

Spørsmålet er om boken er sann. BBC og en rekke andre europeiske nyhetsbyråer har bekreftet Nasiris forbindelser til etterretningsorganisasjonene. Selv har de ikke ønsket å kommentere saken.

Den tidligere CIA-agenten Michael Scheuer har også vurdert boken.

- Jeg har aldri lest noe fra denne perioden som virket så troverdig. Det gir god gjenklang med klassifisert informasjon vi har tilgang til, sier han til New York Times.

Hevn
Nasiri sier han opprinnelig begynte å skrive for å hevne seg på de vestlige etterretningsorganisasjonene. Han ba om hjelp til å komme seg ut av det islamistiske miljøet etter bombeangrepene mot to amerikanske ambassader i Øst-Afrika i 1998, og sier han fikk lite hjelp.

- De satte meg i en klemme, og jeg ønsket å sette dem i en klemme, sier han.

Boken er full av historier om falske pass, pengekonvolutter og møter med spioner i europeiske hovedsteder.

- Jeg er bekymret for at jeg tok del i disse tingene, men på det tidspunktet virket det som det normale livet, sier han til New York Times.

Fransk etterretning
Selv hevder Nasiri at han aldri har tatt direkte del i terroraksjoner.

Han ble rekruttert av fransk etterretning etter å ha kommet i kontakt med en militant islamistisk gruppe i Algerie, og dro senere videre til Afghanistan for å trene i terrorleire. Franskmennene hjalp ham med penger til flylbillettene.

Nasiri sier han også skrev boken for å hjelpe folk i Vesten forstå raseriet i den muslimske verden. Men penger er også en faktor. Han har fått et sekssifret beløp for boka:

- Hvis jeg selger en million eksemplarer vil jeg nyte det... før de begynner å skyte på meg, sier han til New York Times.

«Men fremdeles forsto jeg disse mennene, selv om jeg tok avstand fra metodene deres. Jeg forsto deres raseri og deeres kvaler etter hvert som mer og mer av landet deres ble stjålet fra dem. Jerusalem, Afghanistan, Bosnia, Algerie, Tsjetsjenia – det var akkurat samme sak for dem. Det var bare de siste manifestasjonene av en krig som hadde pågått i århundrer, en uendelig krig mot islam.»

«Mitt liv med al-Qaida» lanseres av Gyldendal torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.