*Nettavisen* Nyheter.

Europeiske narkopenger finansierer Taliban

Foto: (AP/Scanpix)

Stadig mer av inntektene fra heroinsalget i Europa havner i lomma på Taliban-lederne i Afghanistan.

I Europa synker heroinprisene, og i deler av Afghanistan øker produksjonen. Over 90 prosent av verdens opiumsvalmuer blir produsert i landet, og ifølge EUs siste narkotikarapport forsyner landet nå Europa med det aller meste av råstoffet for heroinproduksjon.

Nå får Taliban får stadig større kontroll med produksjonen, og inntektene finansierer kamper med Nato. Det betyr i praksis at det illegale markedet i europeiske Nato-land er med på å finansiere kamper mot Nato i Afghanistan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder for FNs kontor for bekjemping av narkotika og internasjonal kriminalitet (UNOCD), Antonio Maria Costa, er bekymret over utviklingen.

Opprørerne tjener
- Det største problemet vi står overfor nå er samvirkningen mellom valmuedyrking og opprøret. Opiumsbøndene får beskyttelse og opprørerne får inntekter gjennom opiumsproduksjon, sier Costa til Nettavisen. Sist uke var han i Norge for å ha samtaler med regjeringen om narkotikabekjempelsen i Afghanistan.

Ifølge den siste rapporten fra UNODC har det vært en liten reduksjon i opiumsproduksjonen, mellom annet på grunn av en ekstremt kald vinter. Men Afghanistan står fortsatt for over 90 prosent av verdens opiumsproduksjon. Nå er det meste av opiumsdyrkingen i Afghanistan nå konsentrert i de sørlige provinsene. Det betyr i klartekst at NATOs stabiliseringsstyrke (ISAF) står overfor en fiende som finansieres av Nato-landenes eget illegale heroinmarked.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig som narkotikaproduksjonen i Afghanistan har økt, har prisene på heroin falt i Europa.

«Opiumskatt»
Da Taliban styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, tjente bevegelsen først gode penger på opium. I 2000 erklærte Taliban-sjef Mullah Omar at opiumsproduksjon stred mot islam, og stoppet produksjonen.

Nå har Taliban snudd, og ser på opium som en inntektskilde.

Taliban er involvert i flere ledd i narkotikaproduksjonen. Bønder får beskyttelse fra Taliban, mot å betale en «opiumskatt» til opprørerne.

- Dette har vært til stor fortjeneste for anti-regjeringsstyrker som krever en skatt på omtrent 10 prosent av opiumsdyrkingen i områder som de kontrollerer. Det er enda et bevis for den farlige koblingen mellom opium og opprøret, heter det i rapporten fra UNODC.

- Europa må forberede seg
En ny trend er at stadig mer av foredlingen av opiumet også foregår i laboratorier i Afghanistan, og at eksporten av foredlet heroin øker. Det øker fortjenesten ytterligere til partene som kontrollerer produksjonen i Afghanistan.

FN slår fast at det er en direkte sammenheng mellom narkotikaproduksjonen i Afghanistan, og Europa.

- Samtidig som er det er oppmuntrende at den dramatiske økningen vi har sett de siste åra ser ut for å flate ut, er den totale mengden opium som blir høstet sjokkerende høy. Europa og andre heroinmarkeder bør forberede seg på konsekvenser for helse og sikkerhet, heter det i UNODC-rapporten.

To ruter til Europa
Fra opiumsmarkene i Sør-Afghanistan går smuglerrutene går det to smuglerruter mot Europa. Den ene går via Iran til Tyrkia før den deler seg i en sørlig og en nordlig rute. Den sørlige går via Hellas, via Balkan til Sør-Europa. Den nordlige går via Bulgaria og nordover gjennom Ungarn til Tyskland og Nederland.

Den andre ruta går over den gamle Silkeveien, gjennom Sentral-Asia, Russland, Hviterussland og Baltikum før den havner i Norden og Tyskland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Verken FN eller EU har en fullgod oversikt over hvem som tjener på selve transporten og produksjon av opium i Afghanistan. Men flere av smuglerrutene i Afghanistan går gjennom områder som ikke Taliban kontrollerer. Det har lenge vært kjent at personer i den afghanske regjeringen også er dypt involvert i narkotikatrafikken.

Må endre styresettet
Flere analytikere mener det ikke er mulig å bekjempe narkotikaproblemet i Afghanistan uten å ta et oppgjør med krigsherrene som kontrollerer store deler av landet. En amerikanske etterretningssjef sa sist uke at president Hamid Karzai bare kontrollerer 30 prosent av Afghanistan.

Norges holdning er at narkotikaproblemet kun kan løses ved å bedre styresettet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at konsentrasjonen av opiumsdyrking i sør, viser at strategien i nord har fungert.

- Norge har vært av den holdning at å løse dette krever at man tar tak i styresettet. Det å spraye en åker er ikke et varig svar. Kartet viser at de provinsene som har kvittet seg med problemet, er de samme provinsene som har et fungerende styresett, sier Støre til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan takke iskald vinter
FNs rapport viser klart at det ikke nytter å ta tak i narkotikaproblemet ved å spraye avlingene til opiumsbønder fra lufta. Nettverkene som styrer produksjonen er for mektige og etablerte til at en slik strategi kan fungere. Samtidig sørger Europas heroinmarked for at opium forblir den mest lukrative avlingen for Afghanistans bønder.

Økningen i opiumsproduksjonen de siste åra har vist at Natos strategi for narkotikabekjempelse i Afghanistan har vært feilslått. Det har ført til lavere heroinpriser i Europa, og flere inntekter til Taliban. År etter år har opiumsproduksjonen økt. I år kan Nato takke en iskald vinter for at ikke nye rekorder blir slått i 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.