*Nettavisen* Nyheter.

EUs koronasjef: Europa må stålsette seg for ny bølge

Den spanske provinsen Soria er et av de minst tett befolkede områdene i Europa, men har registrert en svært høy dødsrate under koronapandemien.

Den spanske provinsen Soria er et av de minst tett befolkede områdene i Europa, men har registrert en svært høy dødsrate under koronapandemien. Foto: Felipe Dana / AP (NTB scanpix)

Spørsmålet er når en ny bølge kommer og hvor stor den blir, sier Andrea Ammon, leder for Det europeiske smittevernsenteret (ECDC).

21.05.20 14:52

Mellom 2 og 14 prosent av befolkningen er nå immune, påpeker hun overfor The Guardian.

Følg med: Nettavisens nyhetsstudio følger koronavirus-utviklingen fortløpende

– Fortsatt er 85–90 prosent utsatt. Viruset er rundt oss, det sirkulerer mer nå enn i januar og februar. Jeg ønsker ikke å tegne et dommedagsbilde, men jeg tror vi må være realistisk. Dette er ikke tiden til å slappe av, sier Ammon.

Les også: Smittevernekspert om smitteverndrakt på fly: - Dette er ikke så dumt

Mange land har begynt å gjenåpne etter at pandemien nådde toppen tidligere i mai.

Ammon påpeker samtidig at en ny bølge ikke behøver å være uunngåelig eller bli like dødelig som den første dersom folk følger smittevernsreglene og holder avstand. Men hun ser illevarslende tendenser:

Les også: Nye skrekkelige tall for Donald Trump

– Spesielt nå når smittetallet faller, tror folk at dette er over. Det er det slett ikke, sier hun.

Les også: Nye anslag: Så lang tid tar det før koronakrisen er over (+)

Fram til torsdag har 158.134 personer dødd av eller med covid-19 i EU, samt Storbritannia, Norge, Liechtenstein og Island, ifølge ECDC.

(©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre. SIKKER PÅ NY BØLGE: Spørsmålet er når en ny bølge kommer og hvor stor den blir, sier Andrea Ammon, leder for Det europeiske smittevernsenteret .

SIKKER PÅ NY BØLGE: Spørsmålet er når en ny bølge kommer og hvor stor den blir, sier Andrea Ammon, leder for Det europeiske smittevernsenteret (ECDC). Foto: Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag