RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Evakuerer for egen regning

Sist oppdatert:
Situasjonen i Sderot sør i Israel er blitt så ille at en rik forretningsmann punger ut og innkvarterer 1600 personer på hotell til det palestinske bomberegnet avtar.

Siden tirsdag har Hamas skutt 90 Qassam-raketter mot byen Sderot. Bare fredag har rundt ti raketter blitt avfyrt fra Gaza mot den israelske grensebyen på 27.000 innbyggere.

I november ble en våpenhvileavtale forhandlet fram, men likevel har 400 Qassam-raketter landet i Sderot. Skoler, synagoger og bolighus er blitt rammet, og bare på tirsdag ble 35 personer skadd.

Torsdag kveld slo Israel tilbake. Israelske krigsfly har angrepet flere palestinske mål i Gaza , og 11 personer er drept. Fredag innkalte Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat, til pressekonferanse i Oslo.

Shomrat føler mediedekningen av det som skjer sør i Israel, er urettferdig og skjev.

- Fram til nå har ikke Israel gjort noe for å stoppe rakettene. Siden tirsdag har 90 Qassam-raketter blitt avfyrt mot Sderot. Hamas prøver å avlede oppmerksomheten fra de indre stridighetene med Fatah ved å angripe Israel, slik at det internasjonale samfunnets oppmerksomhet rettes mot israelske motreaksjoner, mener hun.

Betaler hotellrom
Situasjonen i Sderot førte til at det israelske forsvarsdepartementet torsdag satte opp busser og evakuerte 800 innbyggere, særlig eldre, familier med små barn og familier uten tilgang på bomberom.

Også den russiskfødte forretningsmannen Arcadi Gaydamak har fått satt opp busser, og innkvartert 1600 personer på hotell i hovedstaden Tel-Aviv, forteller Shomrat.

- Dette er et dilemma for den israelske regjeringen. Innbyggerne ønsker å forlate Sderot, og det er umulig for Israel å ikke gjøre noe for å stoppe rakettene, å ikke gjøre noe for å hjelpe dem som befinner seg i livsfare, sier Shomrat.

Derfor har det israelske militæret nå fått grønt lys til å angripe når gjenger som klargjør raketter for avfyring, identifiseres. Det har skjedd flere ganger fredag.

Den israelske utenriksministeren Tzipi Livni sa også at det kan bli aktuelt å gå hardere til verks . Miryam Shomrat legger ikke skjul på at hæren ønsker å sende bakkestyrker inn i Gaza. Men så langt har statsminister Ehud Olmert satt ned foten.

Miryam Shomrat innrømmer at militære motangrep neppe er noen langsiktig løsning. Men for øyeblikket avviser hun at dialog med palestinerne er et alternativ.

Ingen å snakke med
Hun avviser også at de blodige indre stridighetene mellom Fatah og Hamas gagner Israel. Minst 44 personer er blitt drept i kamper mellom de palestinske fraksjonene den siste uken.

- Israel beklager at dette skjer. Vi ønsker at folk i Gaza skal ha et rolig liv, og Israel trenger en levedyktig partner for å føre fredssamtaler, en partner som aksepterer en tostatsløsning og som anerkjenner tidligere inngåtte avtaler. Det har vi ikke nå.

- Vi trenger en regjering som sier at terrorangrep mot sivile ikke aksepteres. Det vi har i dag er en regjering som ledes av Hamas. Hamas er ingen partner for dialog. Hamas sier at feiltrinn som Oslo-avtalen må rettes opp, fortsetter Shomrat.

Hun mener Hamas kjemper for full kontroll i de palestinske områdene, og tror den palestinske regjeringen kunne ha stoppet rakettangrepene mot Israel, dersom den hadde ønsket.

- Israel holder palestinske myndigheter ansvarlig for avfyringen av raketter mot Israel. Ismail Haniyeh har ikke tatt avstand fa det som skjer, og ingenting tyder på at han har forsøkt å stoppe angrepene, sier Shomrat

Hun mener at israelske angrep altfor fort blir fordømt i mediene.

- Det internasjonale samfunn må forstå det dilemmaet Israel står overfor. Vi forventer at Norge og det internasjonale samfunn tar avstand fra det palestinerne gjør og støtter Israel i denne vanskelige situasjonen. Det internasjonale samfunnet kan ikke akseptere denne konstante trusselen folk i Sderot lever under, og må forstå at Israel må foreta seg noe for å løse situasjonen, sier Shomrat.

Snakker med UD
Senest fredag møtte Shomrat representanter i det norske Utenriksdepartementet. Hun legger ikke skjul på at Israel er sterkt uenig i at Norge normaliserte sine forbindelser med den palestinske samlingsregjeringen i midten av mars, men forsikrer likevel at hun har en god dialog med norske myndigheter.

- Det som skjer nå, bekrefter at Norge tok feil. Israel forventer at Norge gjør sin del, og man trenger ingen spesielle kanaler til den palestinske regjeringen for å gjøre det, sier hun.

Shomrat mener også at støtteerklæringer til Israel kan styrke den moderate palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

- Vi må styrke de moderate kreftene i en palestinske regjeringen, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere