Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Evakuerer New Orleans

Foto: (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
I New Orleans i USA har flere hundre tusen mennesker flyktet fra orkanen Katrina, som har styrket seg i løpet av natten. Se de dramatiske bildene.

Utfartsveiene fra New Oreleans er flere steder tette av mennesker på flukt, etter at myndighetene har bedt de 500.000 innbyggerne og turister om å evakuere byen.

I New Orleans i USA har flere hundre tusen mennesker flyktet fra orkanen Katrina, som har styrket seg i løpet av natten. De som er igjen, søker nå tilflukt i en gigantisk innendørs fotballstadion.

Det foregår et kappløp med tiden for å få evakuert byen, og veiene er fulle av vettskremte mennesker som vil vekk fra faresonen.

Store menneskemengder flyktet i natt fra den varslede katastrofen. Se gratis video fra New Orleans her.

- Kom dere ut
Borgermester Ray Nagin beordret søndag at alle byens nærmere 500.000 innbyggere må søke dekning. Aldri før har borgermesteren i byen sendt ut et lignende varsel.

- Det ser ikke ut til å være noe håp om at orkanen skal minske i styrke, sa guvernør Kathleen Blanco på en pressekonferanse søndag. Borgermesteren utsteder den dramatiske ordren fordi han frykter Katrina vil slite byens demninger - og andre beskyttelsestiltak - i filler.

Her kan du se direktesendte satellittbilder av orkanens ferd. Se egen bildespesial lenger ned på siden.

Superdome som tilfluktsrom
Folk som trosser myndighetene og blir igjen, må forberede seg på en voldsom kamp mot naturkreftene når Katrina når inn over land mandag. Det vil også bli satt opp tilfluktsrom for dem som ikke har mulighet til å komme seg ut av byen, melder AP. Blant annet vil byens enorme innendørs sportsarena Superdome, bli benyttet som tilflukstrom for turister og andre som ikke har noen steder å flykte til.

Nordmannen Runar Tronstad jobber som sikkerhetsvakt utenfor New Orleans og har bestemt seg for å bli igjen for å vokte verdiene til sin arbeidsgiver.

- Blant de som er igjen her, er det en nervøs og trykket stemning,forteller han til TV 2 Nettavisen.

Personer som innkvarteres i tilfluktsstedene, er bedt om å ta med seg mat og annet utstyr for tre til fem dager.

Orkanen økte i styrke i løpet av lørdag og søndag, og skal nå ha en hastighet 282 kilometer i timen. Det gjør den til en toppstyrke-orkan, i stand til å forårsake «katastrofale ødeleggelser», opplyser amerikanske værmyndigheter.

Kan ramme oljeinstallasjoner
Katrina ventes å ramme kysten et sted mellom Floridas grense mot Alabama, og Morgan City i Louisiana i løpet av mandag.

Deretter forventes orkanen å bevege seg mot oljefeltene og raffineriene i den amerikanske delen av Mexicogulfen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

1,5 million på flukt
Sent lørdag uttalte eksperter at de trodde New Orleans ville bli ekstra hardt rammet av orkanen.

Til sammen skal minst 1,5 millioner mennesker være på flukt søndag.

- Denne orkanen har potensial til å forårsake ekstreme ødeleggelser og betydelige tap av liv hvis vi ikke handler raskt, advarer direktøren for det statlige amerikanske orkansenteret, Max Mayfield, søndag.

Det er lettere sagt enn gjort ettersom det søndag rapporteres om store stillestående køer ut av byen. Eksperter anslår at så mange som 100.000 mennesker fremdeles vil være igjen i byen når Katrina kommer.

Sikrer med sandsekker
Mange avventer også situasjonen og håper køene vil løse seg opp, mens de benytter ventetiden til å forsøke å sikre hus og hjem.

Reuters rapporterer søndag om butikkeiere som legger sandsekker rundt utsalgssteder og gallerier. Arbeidere jobber på spreng for å sikre rådhuset i byen.

Større og kraftigere
Samtidig har president George W. Bush erklært unntakstilstand i Louisiana, slik at det åpnes for statlig katastrofehjelp.

Presidenten oppfordret i en tale søndag kveld også alle til å forlate byen.

- Tenk på familiene deres. Kom dere i sikkkerhet, sa Bush.

Orkanen Katrina er både større og kraftigere nå da den fór over sørøstkysten av Florida torsdag og kostet sju mennesker livet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!