RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

STORE ØDELEGGELSER: Politiet nordvest på Grønland fikk lørdag kveld melding om store oversvømmelser i den lille bygda Nuugaatsiaq, samt store bølger i Uummannaq og Illorsuit.
STORE ØDELEGGELSER: Politiet nordvest på Grønland fikk lørdag kveld melding om store oversvømmelser i den lille bygda Nuugaatsiaq, samt store bølger i Uummannaq og Illorsuit. Foto: Skjermdump fra video av: Olina Angie Nielsen

Fire savnet etter jordskjelv, tsunami og oversvømmelser på Grønland

Sist oppdatert:
Fire personer er savnet og elleve bygninger er skylt på sjøen etter at en tsunami utløst av et jordskjelv rammet Grønland.

Elleve danske politifolk er fløyet til Grønland for å bistå sine kolleger i forbindelse med jordskjelvet og den etterfølgende oversvømmelsen i den lille bygda Nuugaatsiaq lørdag.

Flere mennesker ble skadd i oversvømmelsen, og i tillegg leter politi og redningsmannskaper fortsatt etter fire personer som er savnet. Politiet opplyser at de har gjort rede for 78 av de totalt 101 innbyggerne i den lille bygda.

–Men det er ikke det samme som at vi mangler og frykter for hele differansen. Innbyggerne kan være andre steder, eller være på ferie, sa politimester Bjørn Tegner Bay på et pressemøte søndag.

Tidligere samme dag uttalte han imidlertid at flere enn de fire kan være savnet.

VIDEO: Her ser du video tatt av Olina Angie Nielsen som er bosatt på Grønland mens hun løper fra bølgene som treffer kysten.

Beboere evakuert

Det var lørdag kveld at politiet fikk melding om de store oversvømmelsene i Nuugaatsiaq. De fire som er savnet, bor i bygda på Grønlands vestkyst. I tillegg er elleve bygninger skylt på sjøen etter at den ble rammet av oversvømmelse.

Store bølger rammet også Uummannaq og Illorsuit. De tre stedene ligger rundt Uummannaq-fjorden.

– Det er sendt redningshelikoptre til stedet. Hvis man oppholder seg ved fjordene rundt Uummannaq, skal man ta seg opp i høyden og holde seg borte fra kystlinjen, opplyser politiet i Sermersooq i en pressemelding.

For å hjelpe de evakuerte har privatpersoner i Nuuk startet innsamling av sko, leker og bøker som skal bli sendt til de evakuerte, ifølge den grønlandske radiokanalen KNR.

Jordskjelv

Oversvømmelsene og bølgene kom etter at et jordskjelv med styrke på 4,1 ble registrert om lag 30 kilometer nord for Nuugaatsiaq.

– Det er ikke normalt at vi har så store skjelv på Grønland, sier seniorforsker Trine Dahl Jensen ved De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).

Det er risiko for etterskjelv, og det kan ikke utelukkes at det kommer flere tsunamibølger, opplyste hun søndag morgen.

Forskeren utelukker ikke at tsunamien som førte til store bølger og oversvømmelser, kan ha blitt utløst av et skred.

– Det kan hende at jordskjelvet utløste et skred som gikk ut i sjøen og utløste en tsunami. Det har man sett på Grønland før, sier hun.

(©NTB)

FLYKTER FRA VANNET: Her flommer vannet innover kysten mens folk løper oppover til høyden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere