RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få reddet i Bam etter stor innsats

Sist oppdatert:
De internasjonale redningsmannskapene i Bam i Iran klarte bare å redde 20 personer etter jordskjelvkatastrofen, går det fram av en FN-evaluering.

Den lokale Røde halvmåne-organisasjonen i Iran kan imidlertid ha klart å grave fram 10.000 mennesker i live.

- De aller fleste kommer for sent i slike tilfeller, sier lederen for den svenske bistandsorganisasjonen Sidas humanitære enhet, Johan Schaar.

36 internasjonale redningsgrupper fra 34 land var på plass i Bam noen dager etter det kraftige jordskjelvet. Men det ble så godt som umulig å samordne innsatsen.

Hjelpesendingene bidro til å korke transportrutene, og i Bam var nesten alle som kunne reddes, allerede blitt tatt hånd om.

45.000 døde
Det er fortsatt uklart hvor mange som mistet livet i katastrofen 26. desember, men myndighetene i Iran tror at tallet ligger i underkant av 45.000.

Nå pågår det intense diskusjoner i FN-systemet, og målet er å bygge opp et bedre beredskapssystem, slik at det neste gang ikke blir sendt feil utstyr til feil sted.

- Ved en katastrofe som den i Bam er det familiemedlemmer og naboer som redder de aller fleste den første timen. Deretter gjorde Røde Halvmåne en stor innsats de neste fire-fem timene, sier Schaar.

- Men når en by er bygget med slike materialer som i Bam, blir det nesten ingen hulrom med luft under ruinene. Da kommer de fleste utenlandske redningsmannskapene for sent, mener Schaar.

Behov for hjelp
I den første akutte fasen bidro Sida med ni millioner kroner. Nå starter gjenoppbyggingen, og FN har bedt om mer penger.

Sida kommer til å skyte inn ytterligere åtte millioner kroner, framfor alt til tiltak som skal komme kvinner og barn til gode. Pengene skal bevilges via FN til skoler og primærhelsetjenesten.

- Om ikke altfor lang tid vil omverdenen ha glemt katastrofen i Bam. Men det kommer til å være behov for bistand i lang tid framover, ifølge Schaar.

(NTB-TT)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere