RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Facebook skal hindre massakre

(Montasje/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Nå skal bedre varslingssystemer på Facebook og SMS forhindre skolemassakre.

Varsling på e-post, sms, telefon og Facebook skal hindre at skoleelever blir drept på samme måten som under denne ukas skolemassakre i Finland.

Da 18-årige Pekka-Eric Auvinen begynte å skyte inne på Jokela skole, var rektor kjapt ute med å rope ute en beskjed over skolens høyttaleranlegg. Kun ett minutt etter at skytingen begynte, fikk elevene beskjed om å låse seg inne i klasserommene. Likevel ble seks elever, helsesøster og rektor selv drept.

Les også: Dødens korridor

På skolene i USA satses det nå stort på å beskytte elvene mot lignende hendelser, melder det svenske telegrambyrået TT. Flere skoler og universiteter har allerede tatt i bruk ett eller flere av varslingssystemene.

Hindret ny massakre
Da den 22-årige utvekslingsstudenten Omesh Hiram trådte opp på St. Johns University i New York med en rifle 26. september, gikk det kun noen få minutter før skolens drøyt 20.000 studenter hadde mottatt advarsler på sms.

Sms-ene varslet om skuddmannen og ga instruksjoner om hvordan studentene skulle forholde seg.

Systemet hadde blitt installert kun tre uker tidligere, og får mye av æren for at ingen personer ble drept eller skadd.

- Heldigvis fungerte systemet perfekt allerede første gangen det ble satt på prøve, sier skolens direktør Donald Harrington.

- Dermed lyktes vi i å avverge en veldig alvorlig situasjon.

Se drapsmannens videoverden (saken fortsetter nedenfor).

196643

Virginia Tech
Amerikanske skoler har vært åsted for flere alvorlige skyteepisoder.

16. april i år skjøt og drepte utvekslingsstudenten Seung-Hui Cho 32 personer på høyskolen Virginia Tech, før han tok sitt eget liv. Dette er den dødeligste skyteepisoden på amerikanske skoler gjennom tidene, men også flere ganger tidligere har elever blitt drept av medelever på skolen.

I 1999 drepte to elever 13 personer og skadde 24 på Columbine High School.

Pistolmannen i Jokela skal ha vært tydelig inspirert av både Virginia Tech og Columbine-massakrene.

- Vi har hatt en beredskapsplan i flere år, som stadig blir videreutviklet og oppdatert, spesielt etter Virginia Tech. Det var skytingen på Virginia Tech som fikk oss til å installere sms-varslingen, sier Harrington.

Facebook
St. Johns University er slett ikke den eneste skolen som har revurdert kommunikasjonssystemene sine etter Virginia Tech-massakren, men hvilket alternativ man velger varierer stort.

På University of Wisconsin ble det sendt ut e-poster og annonser på Facebook da en bevæpnet 19-åring tok seg inn i skolens lokaler 25. september i år. På Montclair State University i New Jersey tilbys nye studenter spesielle mobiltelefoner med innebygget varslingssystem.

- På de aller fleste universitetene og høyskolene i USA har man et varslingssystem, eller så holder de på å installere det, sier Daniel Carter i organisasjonen Security On Campus.

Det finnes i dag en rekke aktører som til tilbyr varslingssystemer myntet på skoler. På mer enn 1800 amerikanske skoler brukes systemet Honeywell Building Solutions. Dette systemet kan sende ut 6400 beskjeder i minuttet, og ringe opp 100.000 samtaler i løpet av 15 minutter.

- Det viktigste er å sende ut advarselen så fort som mulig. Deretter spres det kjapt fra munn til munn, mener Carter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere