*Nettavisen* Nyheter.

Færre Nobel-kandidater

Listen over kandidater til årets fredspris er noe kortere enn rekordåret 2005, viser tall fra Nobelinstituttet etter at nominasjonsfristen gikk ut.

24.02.06 09:41

Til sammen 191 kandidater er nominert til årets fredpris. Blant disse er 23 organisasjoner får TV 2 Nettavisen opplyst ved Nobelinstituttet.

I rekordåret 2005 ble 199 kandidater nominert. Det endte med at det internasjonale atomenergibyrået IAEA og lederen Mohammed ElBaradei vant prisen.

- Det blir ikke rekord hvert år. Men tendensen er klar: det går jevnt og trutt oppover. Det som er veldig fint er at den globale tendensen fortsetter. Det er nominasjoner fra hele verden, sier direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

Mange nye
Ifølge Lundestad er det mange gjengangere på listen, men også mange nye.

- For meg som er betalt for å følge med, er det få virkelig store overraskelser. Men det er alltid noen man lurer på, og som tvinger meg til å lese litt ekstra. Men når man har vært i gamet i 15 år, kjenner man svært mange av dem fra før, sier han.

Bredde
Som direktør for Nobelinstituttet er også Lundestad sekretær for Nobelkomiteen. Fristen for å nominere kandidater gikk ut 1. februar. Den 14. februar hadde Nobelkomiteen et møte der medlemmene kunne nominere sine egne kandidater. Hvor mange av de 191 kandidatene som ble nominert av komitemedlemmene, er ikke klart.

- Det sier vi ikke noe om. Men komiteen nominerer en god del kandidater for å være på den sikre siden. Det betyr ikke at medlemmene kjemper for sine navn på listen, men at de ønsker å få den nødvendige bredden, sier Geir Lundestad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

Bono
Fram til oktober vil komiteen skrelle ned listen fra 191 til én. Vinneren av årets fredspris blir kunngjort den første eller andre fredagen i oktober.

Blant de som kan nominere kandidater er akademikere, folkevalgte, tidligere prisvinnere og dommere i internasjonale domstoler. Komiteen oppfordrer de som nominerer kandidater om ikke å røpe hvem de har nominert. Hvert år lekker likevel flere navn ut. På fjorårets liste sto blant annet Paven, Bono, Bob Geldof og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko.

Dette er Nobelkomiteen:

Komiteen består av Ole Danbolt Mjøs (leder), Berge Furre, Sissel Rønbeck, Inger-Marie Ytterhorn og Kaci Kullmann Five.

Mer om fredsprisen(ekstern lenke til nobel.no)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag