Fagre løfter fra Putin etter brakseier

Foto: APF Photo/ITAR-TASS (Scanpix)

Fortsatt økonomisk vekst, styrking av demokratiet og større pressefrihet, lover Vladimir Putin etter søndagens brakseier i det russiske presidentvalget.

Etter at 92,1 prosent av stemmene var talt opp ser den sittende presidenten ut til å ha fått omkring 71 prosent av stemmene i valget. De fem andre kandidatene var som ventet sjanseløse.

Vladimir Putin, som nå blir sittende som president i en ny fireårsperiode, sier i sine første kommentarer etter valgseieren at han vil styrke pressefriheten, og han lover at demokratiske grunnprinsipper vil bli opprettholdt og sikret.

- Og vi skal ikke stanse ved det som er oppnådd. Vi skal styrke flerpartisystemet, sa Vladimir Putin i sin tale.

- Vi skal styrke det sivile samfunn og gjøre alt for å opprettholde pressefriheten. Vi skal gjøre alt vi kan for å sørge for stabil vekst i vårt lands økonomi, la Putin til.

- Søke samarbeid
Da den svært ventede valgtriumfen var klar, kom Putin også med en utenrikspolitisk programerklæring:

- På den internasjonale arena vil vi forsøke å garantere Russlands nasjonale interesser, men vi vil ikke på noen måte ty til aggressive tiltak eller gå inn i konfrontasjoner.

- Vi kommer til å være fleksible og søke samarbeid og kompromisser som er akseptable for oss og partnerne våre. Hovedmålet for utenrikspolitikken vår er ikke å demonstrere imperieambisjoner, men å sikre gunstige forhold for Russlands utvikling, sa Vladimir Putin sent søndag kveld.

Frykten for at valgdeltakelsen ikke skulle nå de nødvendige 50 prosentene viste seg også ubegrunnet. Søndag kveld ble det klart at over 60 prosent hadde sagt sin mening ved presidentvalget.

Nærmest Putin kom den kommunistiske kandidaten Nikolaj Kharitonov, som ser ut til å ha fått 13,9 prosents oppslutning.

- Jeg mener vi gjorde det vi kunne under de rådende forholdene, sa Kharitonov rett etter at valglokalene stengte i Russlands elleve tidssoner.

Svarte på kritikk
I likhet med en rekke observatører hadde heller ikke USAs regjering noen tillit til at det russiske presidentvalget ville følge demokratiske spilleregler.

I et TV-intervju søndag sa utenriksminister Colin Powell at han er spesielt kritisk til mediedekningen.

- Russerne må forstå at for å ha et demokrati som får internasjonal anerkjennelse, så må alle kandidater ha samme tilgang til mediene som presidenten, sa Powell til Fox News.

Men Vladimir Putin tok kritikken fra USA med knusende ro.

- Dette er diktert av den innenrikspolitiske situasjonen i USA, sa Putin, og hadde det amerikanske presidentvalget til høsten i tankene.

- Vi har et ordtak som sier at noen mennesker ser splinten i sin brors øye, men ikke bjelken i sitt eget. I mange såkalte utviklede demokratier er det også mange problemer med demokratiske og valgmessige prosedyrer. Og vi så for nesten fire år siden med forbløffelse hvordan det amerikanske valgsystemet sviktet, påpekte Putin, og refererte til det svært jevne løpet mellom Al Gore og George W. Bush i 2000. Først etter en rekke rettsavgjørelser ble Bush innsatt som president.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag