Gå til sidens hovedinnhold

Falske nyheter på Facebook er et problem – fire studenter løste det på 36 timer

Studenter har laget et verktøy for å avsløre falske nyheter.

NEW YORK (Nettavisen): Princeton-universitetet arrangerte denne uka en «hackathon». Dette er en samling hvor 600 utviklere og designere fra USA møtes for å forsøke å skape ny teknologi på 36 timer.

Nabanita De, Anant Goel, Qinglin Chen og Mark Craft gikk sammen som lag og bestemte seg for å se hva de kunne gjøre for å identifisere hvilke nyheter som er falske og ekte i en Facebook-feed.

Delt oftere enn ekte nyheter

Dette er et stort problem, og en av dem som står bak produksjonen av falske nyheter, Paul Horner, uttalte i et intervju med The Washington Post denne uka at han tror at han hjalp Donald Trump til valgseieren i USA.

- Jeg tror Trump er i Det hvite hus på grunn av meg, sier Horner.

Han står bak nettstedene National Report, Newsexaminer og en falsk ABC News-side.

- I de siste månedene av den amerikanske valgkampen ble falske nyheter delt oftere på Facebook enn ekte nyheter, skriver nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen.

Bygget algoritme på 36 timer

Etter forslag fra Nabinata De bestemte de fire studentene seg for å bruke Hackathon til å forsøke å bygge en algoritme som avslører hvilke nyheter som er falske.

36 timer senere hadde de klart akkurat det.

De har bygget et tillegg til nettleseren Chrome som merker poster i Facebook-feeden med hva som er verifisert informasjon og hva som ikke er det. Dette gjøres gjennom en kontrollsjekk som ser etter kildens troverdighet og leter etter andre nyhetsartikler om samme tema.

Chrome-tillegget kaller de FiB. Som Facebook-bruker vil du få opp en liten melding oppe i høyre hjørne av en post, hvor det enten står at denne nyheten er verifisert eller uverifisert. Les mer om FiB her.

De fire studentene har lagt ut tillegget for gratis nedlastning, skriver The Washington Post, men akkurat nå er etterspørselen så stor at serveren deres ikke klarer å håndtere den.

FiB vant «Best Moonshot»-prisen til Google under Hackathon, som for øvrig var sponset av blant annet Facebook. Verken Google eller Facebook har tatt kontakt med studentene for å videreutvikle dette verktøyet.

Facebook og Google hevder at de nå skal ta opp kampen mot falske nyheter. I helgen postet Mark Zuckerberg et langt innlegg der han avviste at falske nyheter kan ha påvirket utfallet av presidentvalget, men konstaterte at Facebook nå vil gjøre alt de kan for å stoppe spredningen av disse.

HTML EMBED
embedNAvideo("hDHLhVeUpJHJ-lJVVcVLHw", false)
Les også

Spredte falske nyheter i USA-valget: - Jeg tror Trump vant valget på grunn av meg

Les også

- Slik kan bankkrisen ha avgjort valget i USA

Les også

Trump-protestene: - Mange kvinner aner ikke hva de skal gjøre nå

Les også

Frykter gjentagelse av «det mest skammelige kapittelet i amerikansk historie»

Les også

Stoltenberg og Trump med felles pengekrav til Europa

Les også

Tre personer utnevnt av Trump

Kommentarer til denne saken