RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Falske sedler i omløp

(Scanpix)
Dobbelt så mange falske russiske rubler i omløp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Rundt 100.000 falske rubelsedler ble oppdaget blant de 6,2 milliardene som den russiske sentralbanken sjekket i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Det opplyste Alexander Yurov i sentralbanken på en pressekonferanse tirsdag, ifølge Bloomberg News. Veksten av forfalskninger har skjedd samtidig med at russiske lønninger og priser har steget.

Økonomisk vekst
- Når ingen var interessert i denne valutaen, var det færre forfalskninger. Økonomisk vekst gjør at mengden penger i omløp skyter i været, sier Yurov.

Siden 2002 har mengden kontanter av rubler i omløp femdoblet seg. Dette samtidig med at russisk detaljhandel og priser hele tiden har vokst. Detaljhandelen steg med 14,5 prosent i mai på grunn av høyere lønninger som ga mer forbruk, viser statistikk fra den russiske sentralbanken.

Cash is king
De russiske lønningene økte 16 prosent i mai, noe som gir en gjennomsnittlig månedslønn på 12.744 rubler (ca. 2860 kroner).

Kontanter blir fortsatt brukt i de fleste transaksjoner i Russland. Hele 90 prosent av de utstedte kredittkortene blir kun brukt til uttak av lønn fra banken. For hver 32 betaling gjort med kontanter, så er det kun én transaksjon som gjøres uten at pengene skifter hender, opplyser kreditt- og finanskomiteen i statsdumaen.

Av de 10,5 milliarder eurosedler i omløp i EU-regionen, så har nesten 600.000 blitt oppdaget som falske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere