RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Privat

Familien til Marie Grace overlevde

Sist oppdatert:
- Alt er borte. Ingenting står igjen. Men familien min lever.

LIMINGEN: Da tyfonen Haiyan slo inn over heimlandet Filippinene med voldsom kraft, fryktet Marie Grace Tangpuz Gjersvik det verste.

For den nærmeste familien er bosatt i området som ble hardest rammet av tyfonen.

- Helt forferdelig
- Å ikke vite noe har vært helt forferdelig. Jeg har vært veldig bekymret, for jeg ante ikke om de levde eller var døde. Jeg har verken sovet eller spist på fire dager, mens jeg ventet på svar, forteller hun, til Namdalsavisa.no.

Mens hun levde i uvisshet om familiens skjebne, fikk hun mandag endelig ei etterlengtet melding på Facebook fra sitt søskenbarn i USA: De lever!

- Hvordan reagerte du da du fikk beskjed om at hele familien din overlevde?

- Jeg ble så glad, svarer hun.

- Til mannen min sa jeg at jeg vil dra nedover og hjelpe dem. Men etter å ha snakket med ham og andre, har jeg funnet ut at jeg må vente og ha litt is i magen, sier hun.

Heimplassen ødelagt
Landsbyen Sto nino, som er heimplassen hennes, er jevnet med jorda etter uværets herjinger.

Døde ligger i ruinene. Det står knapt et eneste helt hus igjen. Fortvilte og utslitte mennesker leter etter sine kjære i ruinhaugene, og mangelen på mat og vann er prekær.

- Heimplassen min er helt ødelagt. Alt er borte, forteller hun, sterkt preget etter katastrofen.

Marie Grace har fått vite at faren overlevde ved å slå hull og klatre opp taket, og klamre seg fast mens tyfonen var på det mest intense.

- Onkelen min sier at det ikke går an å beskrive hvordan det er. Han ba meg ta kontakt med noen som kan hjelpe dem, sier Marie Grace.

Men bestevenninna har hun ikke fått livstegn fra ennå.

- De har ikke funnet henne, jeg er redd hun er borte, sier hun stille.

Eldste sønnen på fem år har sett at mamma har hatt det vondt de siste dagene – og har gitt henne trøst.

- Han klappet meg på ryggen og sa at «det viktigste er at de lever», forteller Marie Grace, som er vikar på sykeheimen i bygda.

- De på jobben sa til meg at de ikke skjønte hvordan jeg klarte å gå på jobb. Men jeg synes det er bedre å være ute blant folk enn å sitte heime hele tida og lure på hva som skjer på Filippinene, sier hun.

Marie Grace har lyst til å bidra med hjelp, for hun vet at familien i heimlandet lider.

- De har ingenting. Bare klærne de har på seg. De har ikke fått mat eller drikke siden det skjedde, forteller hun, som fikk sendt penger til Cebu i går, hvor blant annet søstra oppholder seg.

Svært kaotisk
Situasjonen på øynasjonen Filippinene er fortsatt svært kaotisk.

På grunn av vanskelig framkomst er det ventet at arbeidet med å kartlegge det totale skadeomfanget etter tyfonen Haiyan kan ta ukevis.

FNs barneorganisasjon UNICEF melder tirsdag ettermiddag at minst 4,4 millioner barn er direkte berørt av tyfonen. Totalt er 11,3 millioner mennesker rammet, noe som utgjør 13 prosent av befolkninga, ifølge NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere