Gå til sidens hovedinnhold

Fange vil bli president

Den fengslede opprørslederen Marwan Barghouti ønsker å stille som kandiat til valget av Arafats etterfølger.

Det opplyser en kilde nær Barghouti lørdag, ifølge AP.

Avgjørelsen kan signalisere starten på en energisk kampanje før presidentvalget, og kan bidra til fyre opp stemningen mellom unge palestinske aktivister og eldre politikere. De sistnevnte vil trolig støtte tidligere statsminister Mahmoud Abbas, som nå er interimleder.

Barghouti soner nå flere livstidsstraffer i et israelsk fengsel, etter å ha blitt dømt for å ha deltatt i et angrep som drepte fire israelere og en gresk munk.

Populær
Barghouti ledet tidligere Yasser Arafats Fatah-bevegelse, og er populær blant palestinere. Han hadde tidligere tett bånd til israelske fredsaktivister, men har etter at intifadaen startet for rettferdiggjort maktbruk for å få slutt på Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza.

Analytikere menger Barghouti er den som har størst mulighet til å forene palestinske krefter, dempe volden og starte fredsforhandlinger med Israel.

Den islamistiske militante gruppen Hamas sier de snart vil avgjøre om de vil stille med en kandidat.

- Valg før 10. januar

Statsminister Ahmed Qureia opplyste lørdag at valget av Yasser Arafats etterfølger vil bli holdt før 10. januar slik loven krever.

Etter Arafats død torsdag ble parlamentets talsmann Rauhi Fattouh midlertidig innsatt som president. Ifølge palestinsk lov må det holdes valg på ny president innen 60 dager.

Enkelte offisielle palestinere har antydet at loven må endres slik at parlamentet kan velge Arafats etterfølger, men palestinske ledere sier lørdag at folket skal velge sin president.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget