RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant 125.000 gorillaer

Sist oppdatert:
Forskere jubler etter funnet i Kongo.

Gorillaen har vært utrydningstruet i en årrekke. Tirsdag kom gladmeldingen.

Gorillaene ble funnet i et 47.000 kvadratkilometer stort sump- og regnskogområde, mer enn 80 kilometer fra nærmeste vei.

Langt inne i jungelen
Det var gorillaeksperter og forskere fra den amerikanske Wildlife Conservation Society som gjorde det oppsiktsvekkende funnet, skriver CNN. Ekspedisjonen ble gjort i 2006 og 2007, men det var først tirsdag nyheten ble sluppet.

Forskerne hadde mottatt tips fra lokale jegere at det befant seg store mengder gorillaer i det godt bortgjemte området. Forskerne la ut til fots, og tre dager senere, etter å ha tatt seg gjennom regnskog, sump og gjørme - og mer enn 80 kilometer fra nærmeste vei, fant de den store ansamlingen.

- Da vi kom dit fant vi en oppsiktsvekkende stor mengde gorillaer, sier Hugo Rainey, en av forskerne i Wildlife Conservation Society til CNN.

- Dette er den største tettheten av gorillaer som noen gang har blitt gjort, sier Rainey.

Trodde det bare var 100.000 igjen
Gorillaen har lenge vært utrydningstruet, og i 1980 ble det estimert at den totale gorillabestanden var på drøye 100.000 dyr.

I årene som fulgte har forskere estimert at bestanden har blitt ytterligere halvert, og fram til tirsdag var det fryktet at det var så lite som 50.000 gorillaer igjen.

Etter å ha finkjemmet det 47.000 kvadratkilometer store området, tror forskerne nå at de har funnet 125.000 flere gorillaer. Beregningene er tatt ut ifra antall reir forsøkene fant. Hver natt lager en gorilla seg en ny seng, og ved å telle antall soveplasser, fant forskerne ut hvor mange som befant seg i området.

Se Wildlife Conservation Societys film fra Ntokou Pikounda her:

(Saken fortsetter etter videoen)

Skal beskytte dyrene
Mens funnene i nordlige Kongo tyder på at gorillapopulasjonen forblir stabil i enkelte områder, er det fortsatt sannsynlig at gorillaer vil forbli kritisk utrydningstruet fordi truslene mot de forskjellige artene er så store, skriver CNN.

Gorillaene av den typen som ble funnet i Kongo, vestlig lavlandsgorilla, er en av artene som er truet av sykdom, ulovlig jakt, krig og tap av steder å bo. Nå vil forskerne ved Wildlife Conservation Society jobbe med kongolesiske myndigheter og pengedonorer for å beskytte dyrene.

- Vi håper at disse funnene vil føre til at Ntokou Pikounda-området vil bli klassifisert som et beskyttet området, sa Claude Etienne Massimba fra Kongos Department of Wildlife and Protected Areas på en pressekonferanse i Skottland på tirsdag.

600

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere