Fant 25 lik i kjeller

Minst 25 maltrakterte lik ble funnet i en kjeller i sentrum av Najaf fredag etter at den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadr og hans Mehdi-milits forlot Imam Ali-moskeen i sentrum av byen.

27.08.04 16:42

Militsen som har vært beleiret av amerikanske styrker i og rundt moskeen i tre uker, skulle ha blitt avvæpnet ifølge en avtale som ble inngått med storayatolla Ali al-Sistani torsdag kveld. Men de fleste militssoldatene klarte å gjemme unna eller få med seg våpnene i forvirringen som oppsto da tusenvis av pilegrimer strømmet inn på moskeområdet fredag.

Ifølge avtalen skal både Najaf og nabobyen Kufa like ved, som har vært Sadrs viktigste støttepunkt, være våpenfrie soner, der det irakiske politiet skal ha ansvaret for ro og orden.

Avtalen innebærer også at de amerikanske styrkene skal trekkes ut av de to byene, og den irakiske regjeringen har gått med på å betale erstatning for de store ødeleggelsene som er gjort i sentrum av Najaf de siste ukene.

Irakisk politi tok fredag kontroll over området rundt moskeen etter at Sadr-militsen overlot nøklene til moskeen til storayatolla Ali al-Sistani.

Likfunn
Da militsen hadde forlatt området, ble 25 forkullede og oppblåste lik funnet i en kjeller av politi og irakiske soldater. De ble båret opp og lagt på gårdsplassen utenfor. Likene ble funnet i en bygning som hadde vært okkupert av Sadrs styrker.

- Vi gikk inn i bygningen som ble brukt som rettssal av Moqtada al-Sadr, og i kjelleren fant vi en stor mengde lik av politifolk og vanlige sivile. Noen av dem var likvidert, mens andre var mishandlet og brent, sa nestsjefen i Najafs politistyrke, general Amer Hamza al-Daami.

Politiet fant også en haug med tomme ølbokser som den strengt religiøse militsen hadde etterlatt seg.

- Se på dette. De trakk øl før de drepte, sa en av politivaktene.

Et øyenvitne, Rahri Hussein, sa at han sto utenfor moskeen da en ung mann kom og fortalte at han var blitt torturert og at det trolig satt flere fanger nede i en kjeller.

- Da vi kom ned i kjelleren, fant vi bare to personer i live, onkelen til politisjefen og en gutt. Alle de andre var døde, sa Hussein. Politisjefens onkel Adel al-Jazairi ble bortført av Mehdi-militsen 8. august.

Gjemte våpen
Den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadrs milits pakket bombekasterne og rakettvåpnene sine inn i lerretssekker og gjemte dem i hus i gamlebyen i Najaf. Kalasjnikov-geværer og andre lette våpen tok de med seg hjem, opplyste øyenvitner.

Moqtada al-Sadr hadde gitt ordre om full avvæpning innen klokken 10 lokal tid (08 norsk tid) fredag, men denne ordren ble ikke fulgt.

- De gjemmer våpnene sine, men vil ikke gi dem fra seg, sa al-Sadrs talsmann sjeik Ahmed al-Shaibani til nyhetsbyrået AFP.

Sent torsdag kunngjorde en talsmann for Sadr at opprørslederen hadde bøyd seg for påbud fra storayatolla Ali al-Sistani om å gjøre slutt på de nesten tre uker lange kampene i Najaf. I henhold til påbudet skulle Mehdi-hæren være ute av Najafs store moské innen klokken 10.

I morgentimene strømmet tusener av sjiaer til fredagsbønn i Imam Ali-moskeen i Najaf, samtidig som amerikanske militærkjøretøyer forlot området.

Amnesti
Iraks statsminister Iyad Allawi har oppfordret Mehdi-hæren til å utnytte et 30 dager langt amnesti og gi fra seg sine våpen uten å risikere straff. En regjeringstalsmann i Bagdad gjentok fredag at det ikke er plass eller behov for væpnede militser i dagens Irak.

Mens den 24 timer lange våpenhvilen som ble innført dagen før skapte usikker ro i Najaf fredag formiddag, fortsatte volden andre steder i Irak. I Mosul nord i landet eksploderte en bilbombe som skadet minst ti irakere, blant dem to barn, og en amerikansk soldat.

I hovedstaden Bagdad brøt det fredag morgen ut kamper i området rundt Haifa-gaten, der amerikanske stridsvogner og kamphelikoptre var i aksjon. Haifa-gaten er beryktet som tilholdssted for opprørere og kriminelle.

Sabotører angrep fredag to oljeledninger som forbinder oljefeltene Rumaila med utskipingshavnene ved Basra i Sør-Irak. Eksporten av olje fra terminalene i Sør-Irak har sunket de siste dagene fra 2 millioner fat per dag til 1,5 millioner fat, men det er uklart om nedgangen skyldes sabotasje eller andre forhold. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag