*Nettavisen* Nyheter.

Fant 30 nye urfolk

Foto: Scanpix

Ingen tør ta kontakt med urfolkene som er oppdaget dypt inne i Brasils skoger.

09.03.07 10:45

En ny rapport fra Brasils direktorat for urfolk (Funai) viser at det fortsatt fins 67 ulike indianergrupper som lever helt isolert i Amazonas. Det er 27 indianergrupper flere enn tidligere oversikter har vist.

Funai mener indianerne er blant de mest sårbare i hele verden.

- Den største trusselen mot de isolerte indianerne er kontakt med oss hvite, sier Antenor Alexandre Vaz i Funai til det norske Regnskogfondet.

Indianergruppene unngår bevisst kontakt med omverdenen og det er undersøkelser av fotspor, forlatte hytter og andre menneskelige spor som ligger til grunn for de nye tallene.

Siden 1985 har brasilianske myndigheter hatt som policy å unngå kontakt med isolerte indianere, opplyser Regnskogfondet.

- Vil dø ut
Indianerne er svært utsatt for smittsomme sykdommer som de aldri har vært i kontakt med, og historiene om overgrep og grov utnyttelse av indianerne er mange.

Torkjell Leira i Regnskogfondet besøkte nylig den avsidesliggende Javari-dalen i Amazonas. Det antas at flere isolerte indianergrupper holder til her, og området er det nærmeste man kommer en hvit flekk på kartet i dag.

- All erfaring viser at disse folkegruppene vil dø ut hvis man tar kontakt. Enten dør de av sykdom eller så blir de slaktet ned. Dette skjer fortsatt i dag, og har skjedd med urfolk i Sør-Amerika opp i gjennom historien, sier Leira til Nettavisen.

Han mener tømmerhuggere, mineralutvinnere eller oljeletere som er ute etter naturressursene i området er den største trusselen mot indianerne.

- Men selv uten voldelige sammenstøt vil sykdom og den ekstreme omveltningen indianerne blir utsatt for, ta livet av over halvparten av befolkningen i gruppene som blir kontaktet. Nå sørger vi for at de isolerte indianerne får leve i fred. Dessverre er midlene til dette arbeidet alt for knappe, forteller Antenor Alexandre Vaz.

Leira peker på at det er indianernes valg å leve i isolasjon, selv om de kjenner til at det eksisterer en verden utenfor regnskogen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Det er snakk om frivillig isolasjon. De har sett konsekvensene av det siviliserte samfunnet. De har sett fly og båter på elvene, og har kanskje kontakt med slektninger som lever mer integrert i samfunnet.

Beste bevaringsstrategi
Rundt 500.000 indianere bor i urfolkreservater i Brasil i dag.

Fortsatt finnes det store områder i Amazonas som ikke er undersøkt. Det kan bety at antallet isolerte indianere er enda høyere.

Å la urfolkene være i fred er også den beste måten å bevare regnskogen på, mener Regnskogfondet.

- All forskning viser at det er urfolk som best bevarer regnskogen. Eksistensen deres beror på at skogen bevares, sier Leira til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.