*Nettavisen* Nyheter.

Fant 3000 overlevende

Leger Uten Grenser kjemper for å hjelpe de overlevende i Aceh-provinsen i Indonesia hvor flere landsbyer har mistet de fleste av sine innbyggere. Se satellittbilder av ødeleggelsene.

04.01.05 21:39

Leger Uten Grenser (MSF) rapporterer om flere totalt ødelagte landsbyer vest for Banda Aceh på det vanskelig tilgjengelige Sumatra i Indonesia.

Mandag gjennomførte organisasjonen tre besøk med helikopter til Lamno og Lampe-Ngo på vestkysten av Aceh-provinsen. Situasjonen beskrives som svært vanskelig.

75 prosent døde
To medisinske team ble igjen for å sette opp mobile klinikker for å få fram forsyninger og mat til befolkningen. For første gang overnattet teamene for å få et bedre inntrykk av befolkningens behov og for å få førstehåndsinformasjon fra disse isolerte og traumatiserte samfunnene.

Ifølge rapportene fra besøkene lever rundt 11 000 fordrevne fra katastrofen i seks leirer i Lamno. Her rapporteres fra Leger Uten Grenser det at rundt 75 prosent av befolkningen omkom av flodbølgen.

MSF utfører medisinske konsultasjoner i et butikklokale og opplever et enormt behov for vann og sanitærutstyr siden flesteparten av brønnene er oversvømt med saltvann.

«Rainbow Warrior»
- Vi har inngått et formelt samarbeid med Greenpeace som har satt båten «Rainbow Warrior» til disposisjon, sier informasjonsansvarlig sier Petter Hveem i Leger Uten Grenser Norge til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag vil Greenpeace-båten ankomme fra Medan med forsyninger. Et fly med ris, gass, jerrykanner og mer medisinsk utstyr er også forventet. 12 tonn med utstyr ankom 3. januar, mesteparten medisinsk og logistisk materiell. Den totale mengden av forsyninger organisasjonen har fått inn til Banda Aceh nærmer seg nå 200 tonn.

- Fant 3000
- Aceh-provinsen er et hovedstasningsområde ettersom det er her behovet er størst. De Fikk jo først jordskjelvet og så så flodbølgen., sier Petter Hveem til TV 2 Nettavisen.

Organisasjonen vil også satse på videre hjelpetiltak i Sri Lanka og på de utilgjengelige Andaman- og Nicobar-øyene utenfor India.

I Lamno Leger uten Grensers folk 3000 fordrevne. -Disse har fortalt oss at rundt 80 prosent av befolkningen ble tatt av flodbølgen. Noen sårede trenger mindre kirurgiske inngrep. Behovet for mat er stort. Til nå har folk overlevd ved å tørke og spise ris som har ligget under vann, opplyser lege og styreleder Atle Fretheim.

Tirsdag har Leger Uten Grenser totalt 57 feltarbeidere i Aceh. 38 av disse er indonesere. I morgen ankommer det norske teamet med lege Morten Rostrup, sykepleier Frode Eick og logistiker Trond Heldaas Indonesia.

31 nordmenn til Røde Kors
På torsdag reiser i tillegg 31 nordmenn fra hele landet til Aceh-provinsen i Indonesia, for å jobbe på Norges Røde Kors’ feltsykehus der.

Utenlandssjef i Norges Røde Kors Halvor Fossum Lauritzen skal lede arbeidet ved sykehuset, og er allerede på plass der nede. De som reiser er blant annet sykepleiere, leger, kirurger, jordmødre og teknisk personell, går det frem av en pressemelding fra Norges Røde Kors torsdag.

De aller fleste delegatene skal reise med rutefly torsdag ettermiddag i to puljer. Selve sykehuset flys også ned på torsdag, og tre delegater skal være med i lasteflyet.

Samtidig rapporterer CAREs hjelpearbeidere i Indonesia at nødhjelpsoperasjonen gir hjelp til over en halv million mennesker i Banda Aceh. Dette på tross av rapporter om «absolutt kaos» i provinsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sace Imaging

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Space Imaging

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Space Imaging

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.