*Nettavisen* Nyheter.

Fant 3500 år gammel statue

En ekspedisjon i Luxor har funnet ent 3500 år gammel statue av en egyptiske konge som kan kaste nytt lys over landets storhetstid.

04.06.05 18:22

Funnet ble gjort under utgravningen av tempelet Karnak i Luxor.

Statuen er på størrelse med en mann og er laget av kalkstein. Den skal forestille kong Neferhotep I eller Neferhotep III. Begge var konger i det 13. dynasti og levde i det 16. århundre før kristus.

- Dette er et svært viktig funn fordi vi vet lite om det 13. dynasti, sier generalsekretær Zahi Hawass i Det øverste råd for antikkens fornminner.

- Det er en av de flotteste statuer. Den viser en svært høy kvalitet i håndverk og kunst, sier at hun AP i Luxor.

Statuen ble funnet i et rom under fundamentet av en obelisk ved et tempel i Luxor. Ennå er bare overkroppen gravd frem. Den andre delen er fremdeles dekket av sand. Statuen viser kongen i klassisk stilling med et septer eller en stav i hånden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ho

Statuen er for øyeblikket dekket av vann der den ligger, og Hawass har frarådet arkeologene å grave den fram før vannet har sunket. Det vil trolig ikke skje før til vinteren. Uansett vil det trolig være for risikabelt for fundamentet i tempelet å grave fram statuen. Hawass vurderer derfor om det skal lages et lite museum tilknyttet det nye funnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.