*Nettavisen* Nyheter.

Fant antikk havn på T-banen

Tyrkiske ingeniører oppdaget en 1500 år gammel havn ved utgraving av T-banen i Istanbul.

21.06.06 13:36

Forlatte bygninger, smuldrende vegger og knuste vinflasker. Det kunne vært slummen i en hvilken som helst by, men byen vi ser på, finnes ikke lenger. Og en del av søppelet er mer enn 1500 år gammelt.

Tyrkiske ingeniører oppdaget ruinene av en antikk bysantinsk havn da de drev utgravinger i forbindelse med et omfattende togprosjekt under bakken. Torsdag fikk journalister en rundtur, melder AP.

Største felt
Havna er det største utgravingsfeltet i Istanbuls historie. Arkeologene har kalt stedet «Theodosius havn», etter den romerske keiseren som døde i år 395. De mener funnet vil gi ny kunnskap om handelen i den antikke byen, som en gang het Konstantinopel og var hovedstaden i det østlige Romerriket, Bysants, og det Ottomanske imperiet.

Fant kirke
Hittil har man funnet det som antas å være en kirke, en byport og åtte sunkne skip. Trebåtene ser ut til å ha blitt ødelagt omkring år 1000. Ifølge arkeologen Cemal Pulak utgjør skipene et slags «manglende mellomledd» i skipsbyggingens historie på grunn av byggeteknikkene som har blitt brukt.

De enorme maskinene som er i ferd med å grave ut Marmaray-tunnelen trekker ut store mengder antikke gjenstander fra havbunnen i Bosporosstredet. Størsteparten av funnene vil bli katalogisert og gravd ned på nytt, bare en mindre del av funnene blir vurdert for utstilling på museum. 5000 slike gjenstander har allerede blitt registrert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.