RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant baby gråtende og forlatt etter tsunamien

Foto: AP
Sist oppdatert:
Tiåringen hørte barnegråt og fant en forlatt baby.

Antallet døde funnet etter tsunamien på øygruppen Mentawai utenfor vestkysten av Sumatra i Indonesia steg torsdag til 343, mens 338 fortsatt er savnet. Det opplyste en talsmann for de lokale myndighetene, Ferry Faisal, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bølgen som ble utløst av det kraftige jordskjelvet med styrke 7,7 mandag utslettet hele landsbyer.

Midt oppe i katastrofen er det også lyspunkter.

Brakt til helsestasjon
En baby ble rammet av tsunamibølgen, ble funnet skadd, men i live onsdag i Munte Baru-Baru, melder det statlige indonesiske nyhetsbyrået Antara.

Det var et ti år gammelt barn som hørte barnegråt og fant den lille. En time senere ble babyen overlatt til personell på en helsestasjon i Sikakap.

- Barnets hode er skadet og det har feber, sier Eki, en av dem som jobber på helsestasjonen. Det er ikke kjent hvem som er barnets foreldre.

Hjelpearbeidet er i gang
Hjelpearbeidet på den rammede øygruppen er nå i gang, men utstyr må fraktes inn med fly eller båt. Været har gjort hjelpearbeidet vanskelig.

Torsdag ankom et skip med mat, vann, medisinsk hjelp og likposer Sikakap på øya Nord-Pagai, en av de to verst rammede stedene. En AFP-fotograf om bord så hundrevis av landsbybeboere få medisinsk hjelp. Mange av dem hadde kuttskader etter å ha blitt kastet av gårde i bølgene.

Lederen for katastrofehåndteringen på Mentawai, Joskamtir, sier til Antara at rundt 426 boliger ble totalskadd eller skylt vekk av tsunamien mens rundt 200 boenheter skal være påført mindre skader.

Røde Kors sender telt
Røde Kors i Indonesia har sendt et team på fem personer for å kartlegge behovene og planlegger å sende inn flere. Videre skal det sendes inn 1000 familietelt til området så fort som mulig.

- Indonesia er et av de landene i verden som er mest utsatt for naturkatastrofer, enten det er jordskjelv, jordras, vulkanutbrudd eller tsunami som følge av jordskjelv. Lokale Røde Kors frivillige var på plass umiddelbart og startet hjelpearbeidet. Det som er viktig er jo at det bygges lokal kapasitet så vi kan hjelpe med det en gang, slik at man ikke behøver å vente på internasjonal assistanse. Vi har samarbeidet med Indonesia Røde Kors i en årrekke om nettopp å styrke den lokale kapasiteten, sier kommunikasjons- og markeds sjef i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland, ifølge en pressemelding.

- Det viktigste behovene de rammede har nå er mat, vann og husly, sier han.

Nye utbrudd fra vulkanen
På hovedøya Java var det torsdag igjen utbrudd fra vulkanfjellet Merapi, melder Associated Press (AP). Så langt har denne naturkatastrofen kostet 33 mennesker livet. Det var torsdag ikke meldt om personskader.

President Susilo Bambang Yudhoyono skal etter planen møte overlevende etter dobbeltkatastrofen, som rammet landet på to kanter i løpet av et døgn.

Tsunamivarsling sviktet
Indonesiske myndigheter sier et kostbart tsunamivarslingssystem, som kom på plass etter katastrofen i 2004, sviktet en måned tidligere. Årsaken skal ha vært mangelfullt vedlikehold, melder AP.

Overlevende forteller at de ikke fikk noe varsel før bølgen på inntil tre meter skylte over land. Det ble sendt ut tsunamivarsel etter skjelvet mandag, men enten kom det for sent eller det nådde ikke fram til områdene som trengte det mest.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere