RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant begravde nazibunkere

Sist oppdatert:
I Danmark er det funnet fire velbevarte nazibunkere med samband, møbler og en halvfull flaske schnaps.

Siden 1945 har de fire bunkerne ligget gjemt under store mengder sand på stranden Krylen utenfor Rinkøbing i Danmark. Nylig skapte imidlertid et voldsomt uvær i området kraftige bølger som skylte bort mye av sanden som skjulte dem.

I mai ble de oppdaget av to ni år gamle gutter som hadde sett en bøtte foran inngangsdøren til en av bunkerne, melder AFP.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

- Som en pyramide
Oppdagelsen ble omtalt i lokalavisen, som igjen vekket nysgjerrigheten til elektrikeren Tommy Cassoe. Han har vært interessert i militærbunkere siden barnsbena, og dro straks til den aktuelle stranden, og ble den første som gikk inn i en av bunkerne.

- Det var som å gå inn i en pyramide med mumier rundt deg. Jeg gravde en tunnel gjennom sanden som blokkerte inngangen bunkeren, og det jeg så tok pusten fra meg. Det så ut som de tyske soldatene hadde forlatt stedet dagen før, sier han.

Bunkerne var møblert med senger, bord og stoler. I tillegg hadde tyske soldater lagt igjen flere personlige gjenstander, blant annet en halvfull flaske snaps, en pipe fylt med tobakk, frimerker med bilde av Hitler på, støvler, sokker, bøker, medisiner og nøkler, samt sukker og sennep. Kommunikasjonssystemet til de tyske soldatene var også lagt igjen.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Unikt
Arkeologene ble svært overrasket da de kom til stedet, og funnet omtales som unikt. Alt innholdet i bunkerne skal nå undersøkes ved museet i Ølgod, som ligger vel 20 mil fra stranden.

- Vi hadde aldri forventet å finne bunkerne og innholdet i dem i så god stand. Kanskje det er så godt bevart fordi det har ligget i mørket, og fordi det har vært kaldt der, sier Gert Nebrich ved museet.

De tyske soldatene skal ha forlatt bunkerne i mai 1945. De skal ha stengt ståldørene etter seg og dratt til nærmeste by ti mil unna for å overgi seg.

Nazistene bygde i alt 8000 bunkere i Danmark, 7000 av dem langs vestkysten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere