RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant bombe ved norsk leir

Sist oppdatert:
Fant sprengladning utenfor norsk leir i Nord-Afghanistan.

Sprenglandingen ble funnet utenfor leieren i Meymaneh, skriver NTB.

Sprengladningen skal ha blitt funnet av afghanere, som meldte fra til de norske styrkene.

- Sprengladningen ble uskadeliggjort, sier presseoffiser John Inge Øglænd i Fellesoperativt Hovedkvarter til NTB.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal etter planen besøke Meymaneh tirsdag.

Pressevakt i UD sier til Nettavisen at det ennå ikke er tatt stilling til om dette vil påvirke det planlagte besøket til utenriksministeren.

- Dette vil bli vurdert når han kommer frem. Det er Forsvaret og PST som har ansvaret for utenriksministerens sikkerhet under besøket og de har et eget sikkerhetsopplegg, sier pressevakt i UD Bjørn Jahnsen til Nettavisen.

Blir brukt av opprørere
Presseoffiser John Inge Øglænd i Fellesoperativt Hovedkvarter sier til Nettavisen at sprengladningen som ble funnet er av en type improviserte sprengladninger som ofte blir brukt av opprørere i Afghanistan.

- Slike improviserte sprengladninger er en velkjent strategi som blir brukt av opprørere i Afghanistan. Det var en sprengladning som kunne ha gått av, og hele området ble sikret etter funnet. Det skjedde i dag morges. Sprengladningen var plassert lett synlig, sier Øglænd til Nettavisen.

Han ønsker derimot ikke å kommentere sikkerhetsopplegget til utenriksministeren under tirsdagens besøk.

- Vi kommenterer ikke sikkerhetsopplegget. Når det gjelder sikkerhet så er det vår viktigste prioritet uavhengig av dette, sier han.

En del av hverdagen
Han sier at dette er en del av hverdagen for de nordmennene som er stasjonert i Afghanistan, men sier at episoden likevel blir ansett som en alvorlig hendelse.

- Vi tar alvorlig på enhver hendelse som kan påvirke vårt personell, men vi ønsker ikke å hause dette opp til å være ekstraordinert, for det er det ikke, sier han.

Les også: Taliban truer Norge

I et eksklusivt intervju med TV 2 Nyhetskanalen kommer en representant for Taliban med en klar trussel mot alle utenlandske soldater i Afghanistan.

- De må komme seg ut av landet vårt. Vi klarer fint å ordne opp i problemene våre selv. De er fiendene våre. Vi vil aldri la dem få fred, sier kommandant Abdul Hai til TV 2 Nyhetskanalen.

Øglænd tror derimot at det ikke finnes noen sammenheng mellom den nye trusselen og sprengladningen som ble funnet utenfor leieren.

- Dette er gamle nyheter. Jeg har ingen tro på at det er toppsak på TV 2 Nyhetskanalen som er årsak til dette, sier han.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere