RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant det store intet

Sist oppdatert:
6-10 milliarder lysår herfra ligger det største tomrommet romforskerne hittil har oppdaget.

Hvis du kan tenke deg et stort hull med ingenting og samtidig forsøke å fatte at dette tomrommet har en utstrekning på rundt en 1 milliard lysår. Da har du en av romforskernes hittil mest spennende oppdagelser.

- Det gigantiske tomrommet utfordrer dagens teorier om tiden like etter the Big Bang, da kosmos ble til, sier Frode Hansen ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk ved Universitetet i Oslo ifølge en pressemelding fra Norsk Romsenter. Teoriene så langt har holdt det som svært lite sannsynlig at et slikt tomrom i det hele tatt kan bli dannet.

Verdensrommet er fylt av materie i form av planeter, stjerner, støv og gass, og mørk materie, som ikke kan sees, men som likevel kan påvises. Men det nyoppdagede, gigantiske tomrommet inneholder verken det ene eller det andre, verken vanlig materie eller mørk materie.

Dette store intet befinner seg i stjernebildet Eridanus, cirka 6-10 milliarder lysår fra jorden. Det er ikke først gang romforskerne finner slike tomrom, men ikke av et slikt omfang. Det måler nesten 1 milliard lysår i diameter. Det er enkelt sagt ganske mye ingenting, og det er mer enn 40 ganger større enn tidligere oppdagede tomrom.

Det er det astronomiske fagtidsskriftet som presenterer oppdagelsen. Les mer om saken på Norsk Romsenters nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere