RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant diabetes-gen

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Forskere har funnet et gen som fører til betydelig større risiko for type 2 diabetes. Genet er spesielt utbredt blant dansker, islendinger og amerikanere.

Det er islandske forskere som har identifisert genet. Forskerne ved Decode Genetics fant først genet i islandske innbyggere, men har senere funnet genet hos amerikanere og dansker, og dermed bekreftet sin mistanke om at nettopp dette genet øker sjansen for å få type 2 diabetes, sier The New York Times.

Lager test
- Den første konsekvensen av funnet vil være å lage en test som kan påvise genet tidlig. De som har genet vil få en ekstra grunn til å passe på vekten og helsen generelt, sier Kari Stefansson som er administrerende direktør for det islandske selskapet.

Type 2 diabetes er den absolutt mest vanlige formen for sukkersyke, og står for hele 95 prosent av all type for sukkersyke. I USA har 20,8 millioner mennesker diagnosen diabetes.

Øker sjansen for sykdommen
Siden mennesker får med seg gener fra begge foreldrene er de som blir født av foreldre der begge har sukkersyke-genet ekstra utsatt. Der den ene av far eller mor har genet øker sjansen for å få diabetes 2 med 45 prosent. Dersom begge foreldrene har genet har man en 141 prosent større sjanse for å bli rammet av sykdommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere