Gå til sidens hovedinnhold

Fant dødsgift i Senatet

Det er gjort funn av det dødelige giftstoffet ricin i en av bygningene til Senatet i USA, opplyser Terry Gainer, som er politisjef ved Capitol Hill.

Stoffet ble funnet mandag, og tester bekrefter at det er ricin. Det melder NTB-Reuters-AFP.

- To av de tre testene tyder på at det er snakk om ricin, så vi har fått flere bekreftelser på at det er ricin, sier Gainer.

Omkring 16 personer som oppholdt seg i etasjen hvor stoffet ble funnet er undersøkt for en eventuell forgiftning, og ingen av dem har pådratt seg skader.

- Kriminell handling
Det var en postansatt som mandag alarmerte politiet om et mistenkelig hvitt pulver i postrommet, men det er ennå ikke klart hvilken pakke eller hvilket brev som kan ha inneholdt stoffet, ifølge Gainer.

Lege og senator Bill Frist, som er republikanernes leder i Senatet, forsikret amerikanerne om at ingen hadde blitt skadd av ricinen.

- Ingen er blitt skadd, og alle er friske. Dette er en kriminell handling som vil bli etterforsket deretter, sier Frist.

Han legger til at enkelte kontorer vil bli stengt som følge av ricin-funnet.

Det er ventet at politiet kommer til å kunngjøre resultater av flere prøver tirsdag formiddag norsk tid.

Velegnet for terror
RICIN er enkelt å framstille og er velegnet til å misbruke for terrorister.

- Ricin gir en alvorlig sykdom om en får det i seg, som regel dødelig. Det finnes ingen behandling, sier avdelingssjef ved Folkehelseinstuttet, Preben Aavitsland, til Kanal 24.

For at stoffet skal være farlig må en få det i seg, eller få det injisert.

- Stoffet står på liste over velegna giftstoff brukt til terrorisme. Problemet er at det er vanskelig å påvise hos pasienter som er utsatt for det, seier Aavitsland.

Ricin utvinnes fra en type frø som kalles kastorbønner, og regnes som et ytterst farlig stoff. Ifølge leger og kjemikere er denne giften så kraftig at mindre enn ett milligram kan drepe en voksen mann. Det finnes heller ingen motgift mot ricin.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021