RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant egyptisk gravkammer

Ved ren flaks har arkeologer oppdaget et fullstendig bevart egyptiske gravkammer. Dette er det første funnet siden Tut-ankh-Amons grav ble oppdaget i 1922.

En gruppe arkeologer ledet av Universitetet i Mephis fant for få dagers siden det hittil ukjente gravkammeret fullstendig bevart, med uåpnede sarkofager og fem uberørte mumier. Det melder BBC World.

Det trolig 3000 år gamle gravkammeret ble funnet i Kongenes dal utenfor Luxor i det sørlig Egypt. Dalen ble brukt til begravelser i rundt 500 år fra år 1540 år før Kristus.

Funnet tilfeldig
Siden dalen ble oppdaget på 1700-tallet, er hele 63 gravkamre blitt funnet. Det ferskeste funnet ble gjort ved en tilfeldighet, bare fem meter fra Kong Tut-ankh-Amons grav. For egentlig var utgravningsteamet opptatt av graven til Kong Amenmesses, en farao fra det 19. dynastiet.

- De jobbet foran graven, og ryddet bort noen arbeidsbrakker fra det 19. dynastiet. Under disse brakkene fant de en sjakt, forklarer Patricia Podzorski, kurator ved Museet for egyptisk kunst ved Universitetet i Memphis.

Første på 84 år
Fire meter under bakken fant de det uventede gravkammeret. Det inneholdt sarkofager med begravelsesmasker og mer enn 20 store krukker med faraoiske stempler.

Dette er det første fullstendig bevarte gravkammeret som er funnet siden Tut-ankh-Amons grav ble oppdaget i 1922. Ifølge Podzorski er gravkammeret trolig fra det 18. faraoiske dynastiet.

- Har tatt feil
Oppdagelsen kom som en stor overraskelse på mange i det arkeologiske miljøet. I 100 år har folk hevdet at det ikke var mer å hente i Kongenes dal.

- De sa det før Howard Carter fant Tut-ankh-Amons grav og de har sagt det siden. De har åpenbart tatt feil, sier Podzorski til BBC World.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere