RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant eldgammel bibel-skatt

Sist oppdatert:
Idet bygningsarbeideren skulle kjøre gravemaskinen ned i myra, oppdaget han noe som gjør arkeologene fra seg av begeistring.

Bygningsarbeideren oppdaget en utgave av Salmenes bok som kan være opptil 1200 år gammel. Irske arkeologer sammenlinger funnet med oppdagelsen av Dødehavsrullene.

- Mirakel
- Dette er virkelig et mirakelfunn, sier direktør ved Irlands nasjonalmuseum, Pat Wallace, til AP.

Den omtrent 20 sider tykke boken er datert til år 800-1000 etter Kristus. Det er første gang på 200 år at et dokument fra tidlig middelalder er funnet i Irland.

- To ting gjør at denne oppdagelsen virkelig er helt fjern. For det første er de usannsynlig at noe så sårbart som dette skulle kunne overleve å være begravet i en myr i det hele tatt. Det at den så ble oppdaget og gravd opp før den ble ødelagt, er ubegripelig mye mer fantastisk, sier Meehan.

Analyser
Han forteller at en ingeniør gravde opp myra i forrige uke da han plutselig så noe rett foran gravemaskinen. Wallace kan ikke fortelle nøyaktig hvor boken ble funnet, ettersom arkeologer fortsatt jobber med å undersøke stedet.

Nå er boken lagret kaldt på museet, og den skal analyseres i årevis før den kan vises frem for offentligheten. Torsdag analyserte eksperter bare den ene siden som boken lå åpen på. Der er salme 83 skrevet ned med latinsk skrift. Wallace sier det kan ta flere måneders undersøkelser bare å finne ut den tryggeste måten å åpne sidene på uten å skade eller ødelegge dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere