Gå til sidens hovedinnhold

Fant «frossen» sjø på Mars

Forskere har funnet noe som likner en støvdekket, tilfrosset sjø på Mars. Se bildet fra Mars Express.

Oppdagelsen er gjort på bilder tatt fra den europeiske sonden Mars Express. Sjøen ser ut til å ha vært rundt 800 kilometer lang, 900 kilometer bred og ha en dybde på 45 meter.

Strukturene som er funnet på bildene ligger rett ved ekvator på den røde planeten - fem grader nord og 150 grader øst, ifølge en pressemelding fra Norsk Romsenter.

Området er dekket med tykke, uregelmessige plater. Utseende sammenliknes med havis som er sprukket utenfor kysten av Antarktis på jorden.

Vannet som har dannet sjøen på stedet har trolig kommer fra kilder under overflaten på Mars. Trolig stammer vannet fra sprekker i et område kalt Cerberus Fossae. Vannet ser ut til å ha fosset ut en voldsom oversvømmelse av områdene rundt.

Da vannet frøs til, sprakk flytende pakkis i store flak og ble senere dekket av aske og støv fra vulkanutbrudd. Man vet ikke om sjøen fortsatt er der i dag, eller om sprekkene er de eneste restene som finnes. To av observasjonene tyder imidlertid på at den frosne sjøen fortsatt er der i dag.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene