*Nettavisen* Nyheter.

Fant ingen al-Qaida-kobling

Den britiske granskningskommisjonen som har sett på etterretningsarbeidet forut for Irak-invasjonen, fant ingen bevis for samarbeid mellom Irak-regimet og al-Qaida.

14.07.04 15:53

Lord Butler og hans granskningskommisjon har saumfart den britiske etterretningstjenestens rapporter. De har funnet rapporter om møter mellom representanter for Irak-regimet og al-Qaida, men i november 2001 lød konklusjonen:

«Det finnes ikke bevis for at disse kontaktene ledet til praktisk samarbeid. Vi mener det er usannsynlig på grunn av den gjensidige mistilliten».

I oktober 2002 fikk den britiske regjeringen denne rapporten:

«Selv om Saddams holdning til al-Qaida ikke alltid har vært like konsekvent, har han for det meste avvist forslag om samarbeid. Etterretning antyder likevel at... møter mellom ledende representanter for Irak og al-Qaida har funnet sted.

Noen rapporter antyder også at Irak kan ha trent noen al-Qaida-terrorister siden 1998. Al-Qaida har vist interesse for å hente inn kjemisk og biologisk ekspertise fra Irak, men vi vet ikke om de fikk noe slikt.

Vi har ingen rapporter om at det foregår samarbeid nå mellom Irak og al-Qaida, og vi tror ikke al-Qaida planlegger terrorangrep under irakisk rettledning.»

Lord Butlers granskingskommisjon konkluderer som følger om den påståtte forbindelsen mellom al-Qaida og Irak:

«Vi konkluderer med at JIC gjorde det klart at , selv om det var kontakter mellom Irak-regimet og al-Qaida, finnes det ingen bevis for samarbeid.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.