Gå til sidens hovedinnhold

Fant kjempeisbreer på Mars

Er dette framtidas drikkevannskilde på Mars?

Forskere fra NASA har påvist store områder med isbreer gjemt under stein på planetens overflate. Dette kan være deler av gigantiske islag som dekket Mars under en tidligere istid.

Drikkevann og rakettdrivstoff?
Isbreene er de største kjente ansamlingene av vann på planeten foruten polområdene. Og de kan vise seg å bli svært nyttige når kommende generasjoner planlegger romferder til den røde planeten. Den amerikanske geologen John Holt ved University of Texas mener områdene kan brukes både med tanke på behov for drikkevann og rakettdrivstoff.

- Om vi en eller annen gang skal etablere en base på Mars, vil det være naturlig å plassere den nær en stor vannkilde, fordi den kan brukes til så mye, sier Holt til Reuters.

Les også: Hva skjer hvis vi finner liv?
Les også: Tror Nasa retusjerte bort marsboer

Ligner fastlandet på Sydpolen
Oppdagelsen av isbreene som kan være opptil 200 millioner år gamle, ble gjort ved hjelp av et radarinstrument om bord på romsonden «Mars Reconnaissance Orbiter».

Geolog James Head ved Brown University i Providence forteller at isbreene har en slående likhet med de enorme islagene som dekker Antarktis. Disse er også flere steder er dekket av stein.

Det ble påvist en rekke områder med is som strekker seg ut fra fjell og klipper. Isen er opptil en kilometer tykk og strekker seg enkelte steder milevis utover, ett av områdene ble beskrevet som tre ganger større enn den amerikanske storbyen Los Angeles i utstrekning.

Kan ha genetiske spor
Head sier at isen også kan inneholde genetisk materiale av tidligere mikrobisk liv på planeten, eller luftbobler som kan fortelle forskerne mer om hvordan atmosfæren ved planeten har vært tidligere.

Oppdagelsen av is kan også være med å gi svaret på hvordan klimaet på Mars har endret seg, og hva som ligger bak store omveltninger.

Les også: Mars-beviset på klimaendring
Les også: Det snør på Mars

Forskere har tidligere påvist isbrelignende områder ved polene på Mars, men flere hundre av de nyoppdagede områdene ligger også spredt rundt på de midtre delene av planeten. Noen av isbreene som ligger sør på planeten ved Hellas-bassenget er beskrevet av forskere i tidsskriftet Science.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken