Fant kjempeplanet

Foto: AP Photo/ESO

En planet fem ganger størrelsen av Jupiter er oppdaget 225 lysår unna jorden. For første gang skal astronomer ha klart å ta bilde av en planet utenfor vårt eget solsystem. Se bildene!

30.04.05 12:45

Nye bilder av objektet skal ifølge en gruppe internasjonale astronomer bekrefte at det enorme objektet er en kjempeplanet som sirkler rundt en stjerne 225 lysår unna jorden.

Teamet, som består av europeiske og amerikanske astronomer, hevder ifølge nyhetsbyrået AP at dette er første gang man har lykkes i å direkte observere en planet utenfor vårt eget solsystem.

Oppdaget i fjor
Planeten, som foreløpig har fått navnet 2M1207b, ble første gang oppdaget i fjor. Man kunne den gang konstatere at det var en liten svak rødaktig flekk som sirklet rundt en tåkete brun dverg – en såkalt fallen stjerne.

Planeten er lokalisert i konstellasjonen Hydra. Den gangen mente forskerne at det svake lyset var en planet, men hevdet at man trengte å gjøre flere observasjoner før det kunne slås fast.

Første bilde
Oppdagelsen har satt i gang en debatt om hvorvidt objektet faktisk er en planet eller en stjerne. Siden midten på 90-tallet har forskere oppdaget mer enn 130 såkalte «extrasolar» planeter ved hjelp av indirekte hjelpemiddel.

Det har imidlertid vært vanskelig å observere dem direkte, og bildet som lørdag ble offentliggjort skal være det første som eksisterer av en slik planet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP Photo/ ESO

Krangler om å være først
Foredlede bilder tatt tidligere i år av «The Very Large Telescope» nord i Chile viser to separate objekter som er tilknyttet hverandre ved hjelp av gravitasjon og beveger seg sammen. Det forteller Gael Chauvin, en astronom ved det sørlige europeiske observatoriet, som leder teamet.

- De nye bildene viser tydelig at dette virkelig er en planet. Den første planeten som noen gang har blitt fotografert utenfor vårt eget solsystem, sier Chauvin ifølge Reuters.

Tidligere denne måneden offentliggjorde tyske forskere et fotografi av et objekt 450 lysår fra jorden. De hevdet at dette var det første direkte bilde av en «extrasolar» planet. Men astronomer var uenige om dette var tilfelle og flere hevdet at det kunne være en brun dverg uti fra størrelsen på objektet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.