*Nettavisen* Nyheter.

Fant kjempeskapninger i Antarktis

Foto: Scanpix/AP

Bildene av enorme sjøstjerner og maneter med tentakler lange som to mann har gått verden over etter en stor oppdagelsesferd utenfor New Zealand.

22.03.08 23:48

Forskere har gjennomført den hittil største kartleggingen av de antarktiske havområdene utenfor New Zealand. På ferden fant de sjøstjerner som målte over 60 cm og maneter med tentakler så lange som 3,5 meter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere hundre nye
På 50 dager tilbakela forskerne 3200 km og samlet inn 30.000 arter. Blant funnene er flere hundre mulige nye arter, blant annet inntil åtte nye bløtdyr.

- Det er alltid spennende å komme over nye arter, sier fiskeforsker Chris Jones ved U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration til CNN.

- Alle fiskefolk går i fistel over det, men man må ta det med en klype salt, sier Jones.

Funnene skal granskes av eksperter for å fastslå om de faktisk er nye, sier fiskeforsker Stu Hanchet ved New Zealand's National Institute of Water and Atmospheric Research.

Vannliljeenger
I tillegg til de mulige nye artene fikk forskerne flere overraskelser. Blant annet oppdaget de hele «marker» med vannliljer som strakte seg flere hundre meter langs havbunnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP

- Noen av disse store engene med sjøliljer tror jeg ingen har sett før, sier Hanchet.

Undersøkelsen var et ledd i et ettårig internasjonalt polarprogram. 23 land skal gjennomføre 23 feltarbeid for å kartlegge livet i havområdene rundt Antarktis. Et av målene er å komme fram til et sammenligningsgrunnlag for å måle effekten av den globale oppvarmingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag