*Nettavisen* Nyheter.

Fant over 30 mumier

Foto: HO (REUTERS)

Enormt gravkammer oppdaget i Egypt.

I et over 4300 år gammelt gravkammer i Egypt har arkeologer funnet over 30 mumier, og minst en uåpnet sarkofag, melder Reuters.

Femte dynastiet
Gravkammeret, som befinner seg 11 meter under bakkenivå, ligger vest for den kjente trappepyramiden i Saqqara, en av de første, store steinkonstruksjonene i verden, og som ble bygget rundt 2650 f.Kr.

Mumiene er funnet i nisjer i kammeret, og har ulik alder. En daters tilbake til 640 f.Kr, mens den uåpnede sarkofagen trolig er langt eldre.

- Vi tror at den kommer fra gammelriket, kanskje så langt tilbake som fra det femte dynastiet, sier arkeolog Abdel Hakim Karar.

Det femte dynastiet regjerte i Egypt i perioden fra 2494 til 2345 f.Kr.

Plyndring vanlig
Å finne så godt bevarte gravkammer på allerede kjente begravelsesplasser som Saqqara er svært uvanlig, ettersom plyndring av gravkamre har vært svært vanlig opp gjennom århundrene.

Det er ventet at arkeologene vil åpne sarkofagen senere denne uken.

I en annen sarkofag, som var laget av tre, fant man levningene av en mann kalt Badi Enhery.

Minst to av gravene skal ha tilhørt farao Unas hoff, og den ene var ansvarlig for sangerne ved hoffet, mens den andre var sjef for pyramidebygging og anskaffelse av materialer til denne virksomheten.

Ny pyramide
Arkeologene kom på sporet av gravkammeret da de oppdaget til da ukjent pyramide i området, like før jul i fjor.

Pyramiden er nå fem meter høy, men skal ifølge kulturministeren Faruq Hosni ha vært 15 meter høy da den ble reist for dronning Sesheshet. Dronningen var moren til kong Teti, som grunnla det sjette dynastiet av det eldgamle egyptiske kongedømmet.

Pyramidens grunnmur ble funnet 20 meter under sanden. I tillegg fant arkeologer inngangen til et gravsted. Mye tyder på at tyver hadde plyndret pyramiden.

- Det var så mye sand her at ingen hadde en anelse om at det fantes noe nedgravet under, sa Egypts sjef for fortidsminner Zahi Hawass da.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag