RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant spedbarn i Saddam-grav

Sist oppdatert:
Etterforskere har funnet fostre og spedbarn i massegraver i Nord-Irak. Trolig er ofrene kurdere som ble drept på 80-tallet av Saddam Husseins soldater.

Mange av barna lå sammen med sine mødre i massegravene som er funnet ved byen Hatra sør for Mosul. Til sammen ligger flere hundre ofre i de ni massegravene som er funnet, melder BBC.

I en grav lå det kvinner og barn, i en annen bare menn. Etterforskerne i den irakiske spesialdomstolen Iraqi Special Tribunal (IST) fant restene av en kvinne som knuget en baby. Kvinnen var skutt i ansiktet, mens barnet var skutt i hodet.

Domstolen vil forsøke å få Saddam Hussein dømt for forbrytelser mot menneskeheten.

Fyrstikker
I massegravene fant etterforskerne restene av ufødte barn.

- Det yngste fosteret var 18 til 20 uker gammelt. Vi fant bittesmå ben, lårben på størrelse med en fyrstikk, sier antropologen P. Willey.

- Dette må ha vært et drapssted. Noen brukte dette stedet mange ganger til å frakte lik hit, eller ta folk hit og henrette dem, sier amerikaneren Greg Kehoe, som arbeider for IST.

Dreier seg trolig om kurdere
- Jeg har jobbet lenge med massegraver, men aldri sett noe liknende – kvinner og barn drept uten noen grunn, sier Kehoe.

Ofrene i massegravene er trolig kurdere som ble drept i perioden 1987 til 1988. På denne tiden startet Saddam Hussein en opprenskingsaksjon mot kurderne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere